Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 15:56 |

Edukacijom o znakovnom jeziku protiv komunikacijskih barijera

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH realizira projekt u okviru kojeg se općinski službenici i članovi udruženja educiraju za korištenje znakovnog jezika, a sve da bi se uklonile ili ublažile informacijsko-komunikacijske barijere između gluhih i čujućih osoba.

Naim Salkić iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju istaknuo je na konferenciji za novinare da bi znakovni jezik zapravo trebalo da znaju sve čujuće osobe, ako se želi u potpunosti prevladati informacijsko- komunikacijske barijere između gluhih i čujućih osoba.

- Trebalo bi da sve čujuće osobe poznaju znakovni jezik, tako jedino možemo prevazići komunikacijske barijere. Gluha osoba ne može naučiti oralno-glasovni govor i jezik nego uči znakovni jezik spontano, prirodnim putem. Mi, čujuće osobe možemo naučiti njihov komunikacijski sistem. Ako želimo prevladati komunikacijske barijere, to je način - poručio je.      

Jedna od polaznica edukacije stručna savjetnica dječije zaštite i zdravstva u Općini Ilidža Emina Idrizović zadovoljna je zbog prilike koja joj je tom edukacijom pružena. Doprinijet će to, kaže, poboljšanju njihovog rada, ali i približavanju osobama oštećenog sluha i osobama s problemima u govoru.

- Pojmovi koje treba da savladamo tokom edukacije ciljano su birani i bit će umnogome korisni u komunikaciji - naglasila je.   

Koordinator projekta Zlatan Mušić pojasnio je da je edukacija počela u februaru ove godine, trajat će četiri mjeseca, a obuhvata polaznike iz šest općina (Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Ilidža, Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo) u namjeri da im olakša komunikaciju sa osobama oštećenog sluha u izvršavanju njihovih obaveza, kao i članove Saveza udruženja. Namjera im je proširiti projekt na čitavu državu.

Predsjednica Saveza Emira Švraka pojasnila je da će u okviru istog projekta biti objavljen i priručnik u kojem će biti riječi o rušenju informacijsko-komunikacijskih barijera, značaju uvođenja znakovnog jezika i njegovoj primjeni.     

- Želimo da poboljšamo i usluge Saveza te da predstavnici lokalnih stručnih timova bolje komuniciraju sa djecom i osobama s cerebralnom paralizom koje imaju govorne teškoće i oštećenje sluha - naglasila je.  

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci s posebnim potrebama 'Sunce' Pale Milenko Vujinović edukaciju vidi kao način da društvo bude inkluzivnije, a osobe s invaliditetom imaju što manje prepreka.   

Educirani općinski službenici i članovih stručnih timova udruženja bit će, zahvaljujući stečenom znanju znakovnog jezika, „budući edukatori“ znakovnog jezika svojih kolega. Na web stranici Saveza bit će postavljen i elektronski rječnik sa oko 400 snimljenih pojmova na znakovnom jeziku, a zahvaljujući tome znakovni jezik moći će naučiti i ostali.

Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH okuplja pet udruženja iz pet kantona, brinu o oko 600 obitelji koje imaju dijete ili odraslu osobu s cerebralnom paralizom. Osobe s cerebralnom paralizom imaju višestruke teškoće, a oko deset posto ih ima i govorne teškoće.     

Projekt nazvan 'Komunikacija sa osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva' okarakterizirali su  kao način da se pomogne svim osobama s poteškoćama govora, posebno ako su to osobe s cerebralnom paralizom. Dio je to projekta 'Dijalog za budućnost' finansiranog sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta