Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 15:51 |

Općina Novi Grad: Za porodice s blizancima, troje i više djece po 500 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u zgradi Općine danas je upriličen prijem za 38 porodica kojima su uručena rješenja za dodjelu te novčane pomoći.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić i član Komisije za dodjelu te vrste novčane pomoći Elvir Kosovac.

Efendić je istakao da Općina nastoji uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji, počev od rođenja, školovanja, stipendiranja, izgradnje igrališta, parkova, školskih objekata, te da je ovo simbolična podrška roditeljima koji se opredijele da imaju višečlane porodice.

- Sve one koji dobiju blizance ili treće i više djece, Općina svake godine nagradi sa jednokratnim poklonom od 500 KM. U 2015. godini smo na nivou godine izdvojili 60.000 KM, a već u ovoj godini 90.000 KM zato što raste broj porodica sa više djece. To je svakako dobar znak, a mi smo jedna od općina koje nemaju problem pada nataliteta - kazao je načelnik Efendić.

Općina Novi Grad pomaže i nezaposlene porodilje. Jedina je lokalna zajednica koja za tu namjenu iz budžeta izdvaja oko 360.000 KM godišnje kako bi im barem malo ublažila nepravdu koja im je nanesena u odnosu na porodilje koje su u radnom odnosu.

Njihov iznos mjesečnih primanja je znatno manji, tako da mjesečno svaka nezaposlena porodilja od Općine Novi Grad prima po 50 KM, dok se to pitanje zakonski ne reguliše na nivou FBiH, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Posjeta porodici Trnka - Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Općina Novi Grad Sarajevo subvencionira kamatne stope stambenih kredita za mlade (VIDEO)

Općina Novi Grad sa više od 200 djece svečano obilježila Dan državnosti BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom