Bosna i Hercegovina     | 12.04.2019. 13:18 |

Bukvarević: Poboljšanje statusa branilačke populacije trajna zadaća (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 12. aprila (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas kako poboljšanje statusa pripadnika branilačke populacije predstavlja trajnu zadaću, uključujući porodice šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide i demobilisane branioce.

Komentirajući novinarski upit u vezi s angažmanom na tom planu u proteklom periodu, Bukvarević je istaknuo kako je posljednji mandat možda i prvi u kojem prava pripadnika boračkih kategorija nisu umanjivana.

- Ovo je, možda, i prvi mandat u kojem prava branilačke populacije nisu umanjivana, nego su, apsolutno, na vrijeme izmirivane sve obaveze prema oko 92.000 korisnika lične/porodične invalidnine - kazao je federalni ministar za boračka pitanja.

Istovremeno, podsjetio je kako je u završnoj fazi priprema zakona o pravima demobilisanih boraca, najavljujući kako bi, možda, već na Dan Armije RBiH (15. april) mogli objaviti da je, konačno,  dogovoren zakon o pravima demobilisanih boraca, a koji od 2010. godine nemaju svoj zakon.

Dodao je kako se svakodnevno ulažu napori na tom planu te da Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvaja 600 miliona KM, kao i da je prihvatila i zahtjev boraca za dodatnih 50 miliona KM za demobilisane branioce kako bi se poboljšao status pripadnika te boračke kategorije.

- Koliko god sredstava da izdvojimo, mi se ne možemo odužiti tim ljudima, koji su branili i odbranili državu Bosnu i Hercegovinu. Dakle, naša je trajna zadaća da radimo na tome i da to u skladu s našim mogućnostima, iz dana u dan, poboljšavamo - poručio je Bukvarević

Ministar Bukvarević je danas predvodio delegaciju federalnog resornog ministarstva, koja je u sklopu obilježavanja 27. godišnjice Armije RBiH i 14. godišnjice formiranja Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, pohodila šehidsko spomen-mezarju 'Kovači' i odala počast braniocima Bosne i Hercegovine.       

  

Pogledajte http://fena.ba/video/2847

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wdCZDc8dKblc0wxtOlhH4S8v2xBpd9wW?usp=sharing

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta