Kultura     | 12.04.2019. 12:01 |

HKD Napredak sutra dodjeljuje stipendije za 32 studenta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12.aprila (FENA) - Potpisivanje ugovora o dodjeli Napretkovih stipendija za dodiplomske i postdiplomske studije iz Napretkovog fonda za stipendiranje i sveučilište „Ivo Andrić - Vladimir Prelog“ za akademsku 2018./2019. godinu s ovogodišnjim dobitnicima stipendija bit će upriličeno u subotu, 13. aprila, u Napretkovom klubu Lira u Sarajevu, saopćeno je iz HKD Napredak.

U akademskoj 2018./2019. godini HKD Napredak stipendira ukupno 32 studenta. Stipendije za prvu godinu studija u iznosu od 1.000 KM dobilo je šest brucoša. Napredak stipendira i 18 studenata viših godina studija koji nisu apsolventi, nisu ponavljali godinu i nemaju 27 godina života. Ova stipendija iznosi 2.000 KM. Iznos stipendije za poslijediplomske studije iznosi 3.000 KM za godinu dana a pravo na ovu stipendiju ostvarilo je šest studenata. HKD Napredak dodjeljuje i dvije stipendije iz Podfonda Irena Kozarić za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi ili studentima koji se nalaze u teškoj socijalnoj situaciji i iznos stipendije za godinu dana iznosi 2.000 KM.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đacima i studenatima u njihovom školovanju. Još je tada, otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece, započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe.

Fond je dobio ime po dvojici napretkovih stipendista Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Do sada je Fond, ali i Napretkove podružnice, podijelio više od 2.900 stipendija i potpora redovnim studentima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Sredstva za Fond Ivo Andrić-Vladimir Prelog se osiguravaju putem donacija i dobrih ljudi, koji žele podržati ovu misiju HKD Napredak, saopćeno je iz HKD Napredak.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Čestitka Središnje uprave HKD Napredak prigodom 32. obljetnice HVO-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu