Svijet     | 12.04.2019. 10:41 |

Izborna komisija potvrdila pobjedu Netanyahua nakon prebrojavanja svih glasova

FENA Internet

TEL AVIV, 12. aprila (FENA - Premijer Benjamin Netanyahu iz desničarske stranke Likud osvojio je rekordni peti mandat, potvrdila je u četvrtak navečer Izraelska izborna komisija nakon što su prebrojani svi glasovi.

Likud je osvojio 36 od 120 mjesta u parlamentu, dok je opoziciona Bijelo plava stranka bivšeg vojnog zapovjednika Bennyja Gantza osvojila 35 mjesta.

Ministar obrazovanja Naftali Bennett i ministar pravde Ajelet Schaked nisu osvojili nijedno poslaničko mjesto u parlamentu nakon što nisu prešli parlamentarni prag od 3,25 posto osvojenih mjesta.

Definitivni rezultati bit će objavljeni 17. aprila, saopćila je izborna komisija. 

Ultraortodoksna stranka Shas postala je treća po broju mjesta u Knessetu s osam poslanika, dok je podjednako ortodoksna stranka Ujedinjeni judaizam Tore izgubila jedno mjesto, ali se vratila u parlament sa sedam poslanika.

Laburistička stranka i arapska stranka Hadash-Tall osvojile su po šest mjesta, dok su ekstremno desničarski Yisrael Beiteinu predvođen bivšim minitrom odbrane Avigdorom Liebermanom i alijansa Ujedinjena desnica osvojile po pet mjesta.

Centristička stranka Kulanu ministra finansija Moshee Kahlona, ljevičarski Merez i zajednička arapska lista Ra'am-Balad osvojili su po četiri mjesta.

Uz podršku koalicijskih partnera, Netanyahu, koj je prvi puut izabran za premijera u 2009., može očekivati da se osloni na većinu od 65 parlamntarnih mjesta, prenosi dpa. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom