Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 12.04.2019. 10:15 |

Samo vjerodostojan politički proces može ispuniti težnje sudanskog naroda

FENA Internet

BRISEL, 12. aprila (FENA) - Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini poručila je da samo vjerodostojan politički proces može ispuniti težnje sudanskog naroda, saopćeno je iz njenog ureda.

Po njenim riječima, stanovnici Sudana su mjesecima mirno i odlučno tražili promjene. 

- Kako je istakao predsjedavajući Komisije Afričke unije, vojno vijeće ne daje ove odgovore i krši principe Povelje Afričke unije. Samo vjerodostojan i inkluzivan politički proces može ispuniti težnje sudanskog naroda i dovesti do političkih i ekonomskih reformi koje ova zemlja treba. To se može postići jedino brzom predajom vlasti civilnoj prelaznoj vladi. U tom procesu svi moraju ostati mirni i krajnje uzdržani - navedeno je u saopćenju.

Sudanska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela vlast u zemlji, te da je bivši predsjednik Omar al Bašir uhapšen. Ministar odbrane Avad Ibn Auf rekao je u obraćanju naciji da je proglašeno vanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će sljedeće dvije godine zemlju voditi 'vojno prelazno vijeće', te da je Al Bašir premješten na 'sigurno mjesto'.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'