Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 16:36 |

Njemačka ambasada osudila napad na pripadnice LGBTIQ zajednice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini podržava izjavu Delegacije Evropske unije (EU) i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH povodom nedavnog napada na pripadnice LGBTIQ zajednice.

Njemačka ambasada se pridružuje Delegaciji Evropske unije i Uredu specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini u osudi zločina iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice. LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima, saopćeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

Ambasada, istovremeno, pozdravlja nedavnu najavu da će se prva ikada LGBTIQ povorka ponosa održati u Sarajevu u septembru 2019. godine.

- Nažalost, primijetili smo da je pomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje - navodi se u saopćenju.

Iz njemačke ambasade podsjećaju vlasti na njihove pozitivne obaveze - da promovišu društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi sa Merlinka festivalom 2014. godine i nemogućnošću vlasti da osiguraju bezbjednost svih učesnika.

- Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU - navodi se u saopćenju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu