Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 16:25 |

Delegacija EU podsjeća vlasti na obavezu promoviranja društva bez diskriminacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini osudili su zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice LGBTIQ zajednice u Sarajevu.

Kako je navedeno u saopćenju, pripadnici LGBTIQ populacije imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

Pozdravili su najavu prve LGBTIQ Povorke ponosa koja je planirana za septembar u Sarajevu, ali ta najava izazvala je niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti.

- Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje - stav je Delegacije EU u BiH.

Podsjetili su predstavnike vlasti na njihove obaveze da promoviraju društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja.

To je, ističu iz Delegacije EU, navedeno u odluci Ustavnog suda BiH od decembra 2018. u vezi s Merlinka festivalom koji je održan 2014. godine i nemogućnošću vlasti da garantiraju sigurnost učesnicima.

- Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU - zaključeno je u saopćenju Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Organizacije civilnog društva - Uz dobru volju tehničke izmjene Izbornog zakona su provodive

Delegacija EU - Vlasti na svim nivoima trebaju djelovati za smanjenje zagađenja u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta