Bosna i Hercegovina     | 11.04.2019. 15:52 |

Odnosi BiH i Austrije na najvišem mogućem nivou

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. aprila (FENA) - Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka konstatovano je da su odnosi dvije prijateljske zemlje na najvišem mogućem nivou, kako na političkom tako i na planu ekonomskih ulaganja i robne razmjene.

Apostrofirano je stalno povećanje austrijskih ulaganja u BiH, kao i povećanje spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Izraženo je opredjeljenje da se, kroz bolju inteparlamentarnu saradnju, radi na dodatnom unapređenju ekonomskog partnerstva Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Članovi Kolegijuma Predstavničkog doma upoznali su visokog gosta sa aktuelnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na proces konstituisanja institucija i uspostavljanja vlasti na državnom nivou.

Krišto i Radmanović izrazili su nadu da će uskoro biti izabran novi Savjet ministara BiH, kako bi se nastavilo sa započetim refermama i ubrzao proces evropskih integracija naše zemlje, što je, kako su naglasili, opšte opredjeljenje svih relevantnih političkih faktora u BiH.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Republike Austrije Wolfgang Sobotka potvrdio je da je njegova zemlja snažno zainteresovana da nastavi da pomaže i podržava Bosnu i Hercegovinu u procesu evropskih integracija. S tim u vezi apelovao je na lidere u BiH da, kroz intenzivan dijalog, dođu do kompromisnih rješenja koja bi vodila uspostavljanju vlasti na državnom nivou i ubrzanju evropskog puta BiH.

Napominjući da je na Konferenciji predsjednika parlamenata Evropske unije (EU), koja je prije nekoliko dana održana u Beču, zaključeno da je potrebno da se parlamenti EU snažnije uključe u podršku zemljama zapadnog Balkana u procesu proširenja EU, Sobotka je najavio da će predstavnici Nacionalnog savjeta Republike Austrije sa predstavnicima Parlamenta Mađarske, implementirati novi Twinning projekat u PSBiH, te učiniti sve da kroz uspješnu realizaciju tog projekta prenesu iskustva i pozitivne prakse iz evropskih parlamenata.

Razgovarano je i o projektu Evropskog fonda za Balkan i Nacionalnog savjeta Republike Austrije o stipendiranju državnih službenika iz parlamenata u BiH. U tom pogledu, iznesen je zajednički stav da je provođenje ovog projekata u interesu naše zemlje, kao i da će unaprijediti rad državnih službenika, te ubrzati evropski put Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo