Stranačke aktivnosti     | 11.04.2019. 11:54 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanela Klarić: Parlament FBiH protiv odgovorne energetske efikasnosti

Sredstva koja se u BiH ulažu u poboljšanje energetske efikasnosti nisu transparentna i nisu odgovorno raspoređena. Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sanela Klarić već je u javnosti govorila o školama. Škole u BiH koje smatramo energetski efikasnima to ustvari nisu u potpunosti. Energetska efikasnost objekata podrazumijeva da ti objekti imaju i adekvatne sisteme za rekuperaciju zraka, koji škole nemaju. Zbog toga se škole ventiliraju otvaranjem prozora, čime se onda gubi toplotna energija koja je trebala biti ušteđena.

Osim toga, prilikom adaptacije objekata prema zahtjevima energetske efikasnosti nerijetko se koriste neadekvatni pa čak i toksični materijali.

Zbog svega toga, Klarić je jučer u Federalnom parlamentu podnijela inicijativu kojom bi se ta sredstva učinila transparentnijim kako bi struka mogla intervenirati u slučaju neadekvatnog utroška sredstava, ali i kako bi javnost bila upoznata šta im se predstavlja kao energetska efikasnost te, u konačnici, kako bi se prakse koje su se dosad pokazale kao loše mogle preduprijediti dok još nije kasno.

„Bosna i Hercegovina je prihvatila nova zaduženja od Europske banke za obnovu i razvoj. Tražila sam da se u tom ugovoru o zaduženju preformuliše jedan zaključak. Novom formulacijom Vlada Federacije BiH obavezala bi se da se tokom realizacije projekta energetske efikasnosti vodi principima cirkularne ekonomije i zelenih javnih nabavki. To bi, između ostalog, značilo značajnije korištenje domaćih i prirodnih materijala za adaptaciju javnih ustanova, kakve su naprimjer bolnice, a sve u skladu s principima odgovorne i održive energetske efikasnosti. Dosadašnje prakse pokazuju da se projekti energetske efikasnosti provode tako da se materijali za ove potrebe uglavnom uvoze iz ekonomski stabilnih i razvijenih zemalja EU. To ne smije biti slučaj. Uzmemo kredit i razvijamo razvijene ekonomije umjesto svoju. Ilustracije radi da navedem samo jedan primjer. Nabavljamo stiropor s jako ograničenim rokom trajanja koji je veoma zapaljiv i toksičan materijal uglavnom s inostranog tržišta, iz zemalja koje ovaj materijal polako izbacuju iz upotrebe. Moja inicijativa je da nabavljamo materijale koje proizvodimo u BiH, od domaćih sirovina, koji bi bili zdraviji, podesniji, dugotrajniji i iskorišteni za osiguranje najboljih životnih uslova u obnovljenom javnim objektima. Kad o ovom govorim, najviše mislim na zdrave prostore za one najugroženije, a to su primarno u ovom slučaju bolesnici u bolnicama“, kaže Klarić.

Njena inicijativa nije prihvaćena. Klarić kaže da ne mora značiti da su zastupnici protiv zdravije životne sredine i ispravnog utroška sredstava: „Želim vjerovati da su kolegice i kolege koji su ovako glasali to učinili radi elementarnog lošeg poznavanja termina i principa cirkularne ekonomije. Gospodin Denis Zvizdić, tada predsjedavajući Vijeća ministara BiH, još je 2015. godine obećao da će 2018. cirkularna ekonomija biti usvojena kao princip na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine i u svim sektorima. Jučer su zastupnici iz njegove stranke bili protiv tih principa.“

Klarić kaže da će nastaviti s podnošenjem ove inicijative u nadi da će se u međuvremenu razviti svijest političara o potrebi za odgovornom energetskom efikasnošću koja podržavu bh. ekonomiju, nova radna mjesta i zdravlje.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana