Najave     | 11.04.2019. 07:51 |

'Živa biblioteka' danas u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. travnja (FENA) - "Živa biblioteka" koja predstavlja inovativnu metodologiju za promoviranje ljudskih prava ravnopravnosti te metodologiju za borbu protiv rasizma i ksenofobije, kao i širenje mira i tolerancije, bit će održana danas u Nansen dijalog centru u Mostaru od 12 do 14.30 sati.

Ova biblioteka specifična je po tome što su knjige zapravo živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi, koji su zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi stigmatizirane ili trpe diskriminaciju, najavili su organizatori.

Živa biblioteka funkcionira kao prava biblioteka gdje čitatelji dolaze posuditi "knjigu" na određeno vrijeme te na taj način u direktnoj komunikaciji čitateljima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije.

Žive knjige s kojima će sudionici ovog događaja moći razgovarati su raseljeno lice, povratnica, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivist, bivši ovisnik te član obitelji nestalih.

Živa biblioteka otvorena je za sve građane uključujući i sudjelovanje predstavnika učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i građana, a bit će održana u okviru projekta PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u suradnji s Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Osim u Mostaru "Živa biblioteka" održat će se i u Stocu u petak, 12. travnja, od 12.45 do 15 sati, priopćeno je iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Rovčanin: Postoji snažna poveznica između organizacija civilnog društva i lokalnog razvoja (VIDEO)

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel