Regija     | 10.04.2019. 16:50 |

Europska komisija bez komentara na slovenske optužbe o prisluškivanju

FENA Cvita Kusić

BRUXELLES, 10. travnja (FENA) - Europska komisija je odbila u srijedu komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike.

 "Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe", rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

 Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio da Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti".

 "Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima", rekao je Schinas.

 Slovenski mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvjeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Hrvatska: Podignuta optužnica protiv troje krijumčara droge vrijedne 3,3 milijuna eura

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana