Bosna i Hercegovina     | 10.04.2019. 13:50 |

Imenovani timovi za početak revitalizacija Luke Brčko

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. travnja (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH održala je u srijedu izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o imenovanju članova Jedinice za implementaciju projekta "Luka Brčko" i Prijedlog odluke o imenovanju članova Koordinacijskog tijela za praćenje pripreme neophodnih dokumenata za implementaciju spomenutog projekta.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da bi to tijelo trebalo ubrzati pripremu cjelokupne dokumentacije kako bi se moglo krenuti s realizacijom projekta, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Brčko distrikta.

- Imenovanje jedinice je ugovorna obaveza koju je Brčko preuzelo potpisivanjem ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj, i nakon ovoga imenovanja, ono će početi s angažiranjem konsultanata koji će pripremiti tendersku dokumentaciju da bi u narednih par mjeseci mogao biti raspisan javni poziv za odabir izvođača na svim potprojektima koji su predviđeni u okviru projekta revitalizacije luke - pojasnio je Gudeljević.

Naveo je da je riječ o četiri projekta koja su kandidirani ranije prilikom zahtjeva za dobivanje kredita i petom projektu u vezi s nabavkom dizalice.

U nastavku sjednice članovi Vlade primili su k znanju Izvješće o radu inspektorata od listopada do prosinca 2018. godine.

V.d. glavnog inspektora Franjo Stjepanović dotaknuo se i tekućih pitanja koja su bila predmet interesa članova Vlade poput nelegalne sječe šuma, ali i koncentracije pesticida u voću i povrću.

Stjepanović je istaknuo da se kontinuirano radi genetska analiza i da se ono voće i povrće koje ima povećanu koncentraciju pesticida uništava.

Članovi Vlade bili su zainteresirani i za slučaj pojave bolesti u jednom stadu ovaca u Brčkom.

- Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava na sumnju je bila u veljači od kada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. U utorak je uzeto 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na Q-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze. Stado je stavljeno u karantenu i inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima - dodao je Stjepanović.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji opasnost po stanovništvo jer su ovce izolirane na prostoru koji nije blizu naseljenih mjesta, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada Distrikta osigurala oko milijun KM za štetu uzrokovanu afričkom svinjskom kugom

Za financiranje udruga umirovljenika Distrikta Vlada izdvaja 100.000 maraka

Vlada Distrikta izdvojila 600.000 KM za razvojačene branitelje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana