Bosna i Hercegovina     | 10.04.2019. 13:09 |

Jusić primio predsjedavajućeg Konvencije za zabranu protivpješadijskih mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Zamjenik ministra odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, sa saradnicima, danas je u radnu posjetu primio predsjedavajućeg Konvencije za zabranu protivpješadijskih mina i šefa norveške delegacije pri Misiji Ujedinjenih naroda u Ženevi ambasadora Hansa Brattskara i ambasadoricu Kraljevine Norveške u BiH Guri Rusten.

U razgovoru je istaknut izuzetno veliki doprinos kojeg Oružane snage Bosne i Hercegovine daju u akcijama humanitarnog deminiranja u BiH, te finansijska i materijalna podrška koju im u tome pruža Norveška narodna pomoć (NPA).

Gosti su naglasili glavni cilj Konvencije za zabranu protivpješadijskih mina, čiji potpisnici su većina zamalja svijeta, a koji precizira da zemlje potpisnice Konvencije do 2025. godine budu sigurne od mina. Istaknuto je i da bi usvajanje amandmana na Zakon o uklanjanju mina u BiH, a čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH, u mnogome pomoglo da se pomenuti cilj do 2025. godine ostvari i u Bosni i Hercegovini. Na sastanku je iznesena procjena da je u BiH još između 75 i 80 hiljada mina na dva posto cijele površine BiH, pri čemu je ugroženo pola miliona stanovnika, odnosno 15 posto.   

Iznoseći pregled aktivnosti na deminiranju, istaknuto je kako su Oružane snage BiH među rijetkim vojskama u svijetu koje uklanjaju mine po izuzetno strogim humanitarnim standardima.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH na sastanku su pored ostalih bili i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i pomoćnik ministra odbrane za politku i planove Adem Spahić.

 Uz domaće i strane komercijalne firme, OSBiH godišnje očiste 30 posto od ukupno očišćene površine s 34 tima za manuelno deminiranje, osam timova s deminerskim psima i tri tima s mašinama, a u Centru za protivminske akcije OS BiH obučavaju se i predstavnici civilnih organizacija. Zbog niskog vojnog budžeta BiH, održavanje opreme za deminiranje je izuzetno zahtjevno, što dodatno daje na značaju podršci koju pri tome pruža NPA, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH čestitalo Uskrs

Helez s turskim sekretarom za vojnu industriju na Sajmu u Dohi: Turske firme spremne za posao u BiH

Helez i Goganović u nastupni posjet primili vojnog izaslanika Crne Gore

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom