Bosna i Hercegovina     | 10.04.2019. 12:22 |

Čolpa: Sazvati vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji nakon najava iz RS-a

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Zastupnik Nihad Čolpa (Građanski savez) traži održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja bi bila posvećena sigurnosnoj situaciji u Federaciji nakon što je Vlada Republike Srpske najavila formiranje rezervnog sastava policije u tom entitetu.

- Entitet RS-a, nabavkom oružja za policiju i formiranjem rezervnog sastava, stvara vojnu formaciju od policije te na taj način mijenja ravnotežu u oružju u BiH, što je direktno kršenje Aneksa 1 Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Čolpa.

Njegovo je mišljenje da je jedina namjera Vlade RS-a da rezervni policijski sastav bude vojna formacija, "pješadija RS-a". On ističe da je policija tog entiteta činila ratne zločine i genocid, "a sada formira rezervni sastav”.

Čolpa također naglašava da na navedenu najavu iz RS-a ne reagira nijedna relevantna institucija BiH iako je Vlada tog entiteta odobrila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim stvara uvjete za formiranje rezervnog sastava policije.

Sve su to razlozi zbog ovaj zastupnik traži sazivanje vanredne sjednice o sigurnosnoj situaciji u FBiH. Inicijativu o tome uputio je i pismeno, uz navedeno obrazloženje, tokom današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, posvećene pitanjima druge vrste. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Zuko: Omogućiti korisnicima pravo da izabare kliniku u kojoj će raditi biomedicinski potpomognutu oplodnju

Okerić pokrenuo inicijativu sanacije i rekonstrukcije Kasarne ''Mustafa Hajrulahović-Talijan' i uspostavljanja muzeja ARBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo