Kultura     | 10.04.2019. 08:24 |

Sarajevo International Guitar Festival donosi niz umjetničkih sadržaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. aprila (FENA) - Osmi Sarajevo International Guitar Festival bit će održan od 25. do 29. aprila, a kao i prethodnih godina i ovo festivalsko izdanje ponudit će niz kvalitetnih umjetničkih sadržaja s ciljem objedinjavanja kontinuirane tradicije njegovanja umjetničke gitarističke umjetnosti i pedagoškog djelovanja u vidu master-radionica sa eminentnim evropskim i svjetskim umjetnicima. 

Organizatori Festivala pripremili su pet koncerata jedinstvene koncepcije kojom se slavi klasična gitaristička umjetnost, a na kojima će kreacije iskazati renomirana imena poput Rafaela Augirrea (Španija), Dua Deloro (Adam Del Monte/SAD), Mak Grgić (Slovenija),   Alexandera Swetea (Austrija), Atanasa Ourkouzounova (Bugarska), Jure Cerkovnika (Slovenija) te Vokalni ansambl Corona (BiH).

Organizatori pažnju skreću i na gostovanje talentiranih EuroStrings umjetnika – sudionika EuroStrings platforme čiji je Sarajevo International Guitar Festival član od 2017. godine. 

Zajedno sa 17 gitarističkih festivala iz Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Finske, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke, Portugala, Španije, Švedske i Velike Britanije, bosanskohercegovački festival kontinuirano radi na promociji gitarističke umjetnosti te podsticanju umjetničkog razvoja mladih gitarista diljem evropskog kontinenta.

Dokaz tome biti će i koncert EuroStrings umjetnika, čiji će talenat i kreativnost biti predočeni sarajevskoj javnosti na koncertnom podijumu Doma Oružanih snaga BiH, dok će ostale koncertne večeri – programski jednako atraktivne, biti realizirane u akustičnim ambijentima Vijećnice Grada i Doma policije.

Pored umjetničke komponente inkorporirane u muzičke večeri gitarističkih magova, edukativno-pedagoški aspekt Sarajevo International Guitar Festivala biti će zaokružen sa više od 150 individualnih i grupnih časova sa renomiranim svjetskim predavačima, ali i takmičenjem u pet kategorija, koje godinama budi pažnju mladih gitarista iz zemalja regiona i Evrope.

S ciljem njegovanja takmičarskog duha i razvoja nivoa gitarističke umjetnosti u BiH, organizatori su obezbijedili vrijedne nagrade za sve takmičarske kategorije, dok pobjednika 5. kategorije očekuje i prestižna titula EuroStrings Artist za 2020. godinu te učešće na Istanbul Guitar Festivalu 2019. godine, saopćeno je iz Press službe Festivala.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo