Svijet     | 09.04.2019. 21:20 |

Cavusoglu: Dijalogom riješiti sukob u Libiji

FENA Internet

ANKARA, 9. aprila (FENA) - Turski ministar vanjskih poslova u utorak je izjavio da bi nedavna eskalacija sukoba u Libiji trebala biti riješena kroz dijalog bez upotrebe vojne sile. 

- Jedinstvo i solidarnost Libije trebali bi biti osigurani putem konferencije koju organizuju Ujedinjene nacije, a ne vojnom intervencijom - kazao je Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije s katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem, prenosi agencija Anadolija. 

Katarski zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova istakao je da je njegova zemlja protiv akcije snaga Khalife Haftara u Libiji, jer su one u suprotnosti s međunarodnim pravom. Također, Al Thani je kazao da Katar ulaže napore da podijeljene palestinske strane dođu do dogovora.

Prošlog četvrtka Khalifa Haftar, vojni komandant sa sjedištem u istočnoj Libiji, pokrenuo je vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, nakon početnih uspjeha kampanja je u ponedjeljak izgubila zamah.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski predsjednik Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!