Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 14:05 |

Savez RVI TK zadovoljan odnosom aktualne vlasti prema ovoj populaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Na redovnoj 25. izvješatajoj skupštini Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantaona, održanoj u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli u prisustvu  84 delegata iz 19 općinskih i gradskih organizacija te Brčko Distrikta, jednoglasno su usvojeni izvještaji o radu, plan i program rada za narednu godinu s finansijskim izvještajima, a upućeno je i nekoliko prijedloga u vezi poboljšanja statusa ove populacije.

Skupština je počela himnom Bosne i Hercegovine te odavanjem počasti i poštovanja svim poginulim braniocima i šehidima koji su svoje živote ugradili u temelje današnje slobode.  

U svom obraćanju predsjednik Skupštine Saveza RVI TK Rasim Islamović je istakao da je zadovoljan odnosom aktualne vlasti prema ovoj populaciji, da se porodice boračke populacije danas gledaju s više poštovanja nego ranije, ali da ima još puno posla u vremenima koje dolaze.

-Uradili smo puno u prošloj godini, imamo stabilnu zdravstvenu zaštitu našeg članstva, socijalna skrb podignuta je na viši nivo, djeca invalida imaju veća prava prilikom zapošljavanja, imamo stimulanse za one koji upošljavaju boračku populaciju, pripravnički staž djece boraca i još puno toga se danas realizuje lakše nego prije. Imamo još puno problema s kategorijama invalida između 20 i 50 posto jer su njihove invalidnine jako malo i ne prelaze 100 KM, a većina ih nema ni posao - kazao je Islamović, sapoćila je Pres služba RVI TK. 

Savez ratnih vojnih invalida TK je tokom prošle, 2018. godine realizirao niz aktivnosti koje su za cilj imale poboljšanje statusa ratnih vojnih invalida na području Tuzlanskog kantona i općina na području entiteta Republika Srpska koje gravitiraju TK. 

- Moramo se izboriti za ratne vojne invalide do 50 posto čija su primanja toliko mala da je to pomalo i zabrinjavajuće, svi smo u godinama kada smo malo više bolesni nego prije jer stariji smo pa će nam trebati malo više prava iz oblasti zdravstvene zaštite, ali s razlogom očekujemo od novih zakonskih rješenja da neko pogleda i ove ljude. Imali smo dobru saradnju svih ovih godina kako s kantonalnim tako i s federalnim ministarstvima za boračka pitanja i ne vidim razlog da i ove probleme ne riješimo u narednom periodu. U ovoj godini informatički smo opremili sve gradske i općinske organizacije i da ćemo imati još bolji uvid kako to žive naši ratni vojni invalidi, a što će nam opet pomoći da probleme rješavamo brže nego inače - kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Tuzlanski kanton je u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema ovoj populaciji. U to ime samo prošle godine smo putem ministarstva za boračka pitanja realizirali nekoliko programa. Tu su projekti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, socijalni programi, programi zdravstvene pomoći i njege, te stipendiranje djece iz boračkih kategorija“ rekao ja na skupštioni prilikom svog obraćanja kantonalni ministar za boračka pitanja Enes Gegić i zaključio da će porodice šehida, ratni vojni invalidi i demobilisani borci u Vladi Tuzlanskog kantona uvijek imati otvorena vrata i prijatelja koji će nastojati da im pomogne u prevazilaženju problema s kojima se suočavaju.

Skupštini su prisustvovali i brojni gosti među kojima i predsjednik i potpredsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Esad Delić i Kemal Trakić, kantonalni ministar Enes Gegić te predsjednici i predstavnici ostalih boračkih saveza Tuzlanskog kantona, navodi se u saopćenju RVI TK. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Koordinacija boračkih saveza TK - Dovedena u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije RBiH

Delić: Naviru uglavnom sjećanja na saborce i oni teški dani iz rata

Skopljak zahvalio na priznanju Savezu ratnih vojnih invalida TK (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo