Regija     | 09.04.2019. 12:52 |

U Podgorici počele nenasilne akcije pokreta 'Odupri se' protiv vlasti

FENA Agencije

PODGORICA 9. travnja (FENA) - Predstavnici pokret “Odupri se”, koji od početka godine u Podgorici predvodi građanske prosvjede protiv vlasti, dočekali su u utorak ujutro državne službenike zaposlene u crnogorskoj vladi, predsjedništvu i tužilaštvu zvucima automobilskih sirena, započevši tako akcije nenasilnog otpora vlasti, koje su najavljene na osmom prosvjedu održanom u subotu.

Akcija je u utorak krenula nešto prije sedam sati, dok su državni službenici pristizali na posao, i trajala je oko pola sata. S ozvučenja su se čuli povici "Odupri se", "Odlazi", "Mi smo država...", prenosi Hina.

Cilj ovakvih akcija je, kako je ranije objašnjeno, blokiranje državnog sustava kako bi se prisilila vlast da prihvati njihove zahtjeve, a to su ostavka predsjednika Mila Đukanovića te čelnih ljudi u vladi, tužiteljstvu i u javnom radiotelevizijskom servisu, kao i formiranje tehničke vlade i stvaranje uvjeta za održavanje poštenih izbora.

Prosvjednici traže ostavku Đukanovića i njegove vlade zbog navodne zlouporabe položaja, korupcije i klijentelizma.

Od prije dva tjedna pokret “Odupri se” nastupa zajedno sa svim oporbenim zastupnicima u crnogorskom parlamentu. Na prosvjedu koji je održan 30. ožujka, pred tisućama okupljenih građana, crnogorska oporba i organizatori prosvjeda potpisali su Sporazum o budućnosti, kojim su se obvezali na zajedničko institucionalno i izvaninstitucionalno djelovanje te formiranje tehničke vlade koju bi činili po trećina ministara iz stranaka na vlasti i oporbe, dok bi trećina bila iz reda neovisnih intelektualaca.

Crnogorska vlast izričito odbija zahtjeve organizatora prosvjeda, ali ne isključuje mogućnost razgovora s organizatorima pokreta “Odupri se”. Predsjednik Đukanović nedavno je kazao da su prosvjedi “legitiman način izražavanja političke volje te da treba razgovarati s predstavnicima organizacijskog odbora građanskih prosvjeda ukoliko nisu politički organizirani”.

Prosvjedi su počeli kada je Duško Knežević, poduzetnik i nekadašnji Đukanovićev saveznik, optužio predsjednika i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS) za zlouporabu položaja i mutne financijske poslove.

Odbjegli crnogorski tajkun Knežević objavio je tada snimku kako uoči parlamentarnih izbora 2016. godine daje kovertu s 97.000 eura bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću. On je ustvrdio da je „novac dao u dogovoru s Milom Đukanovićem za financiranje izborne kampanje“ te je to bio samo dio novca od „nekoliko milijuna eura“ koje je dao za financiranje vladajuće Đukanovićeve Demokratske partije socijalista u posljednja dva desetljeća.

U međuvremenu su crnogorski pravosudni organi za Kneževićem, koji se nalazi u Londonu, raspisali crvenu Interpolovu tjeralicu, optužujući ga da je na čelu kriminalne skupine koja je preko njegovih banaka u Crnoj Gori, IBM i Atlas banke, prala novac. U obje Kneževićeve banke uveden je stečaj.

Crnogorski državni tužitelji optužili su Kneževića za prijevaru i pranje novca te izdali međunarodni uhidbeni nalog za bankara koji je pobjegao u Veliku Britaniju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Podgorica: Zbog dojave o bombi evakuirana zgrada u kojoj su smještena tri suda

Prije 33 godine u Beogradu održane prve masovne demonstracije protiv Miloševićevog režima

Srbi u Sjevernoj Mitrovici prosvjeduju, Kurti ističe da Kosovo neće mijenjati odluku CBK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo