Bosna i Hercegovina     | 09.04.2019. 12:35 |

Naučni skup: Naći nova rješenja zaštite vakufa

FENA Saopćenje

ZENICA, 9. aprila (FENA) - U okviru manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini" Islamski pedagoški fakultet Univerziteta u Zenici i Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH organizirali su danas u Zenici naučno-stručni skup o temi "Socijalni aspekt vakufa".

Cilj skupa je propitati realne mogućnosti i poziciju vakufa kao institucije u bosanskohercegovačkom društvu, čime se nadilazi razumijevanje njegovog značaja kao historijske pojave i otvaraju perspektive suvremenog kontekstualiziranja u funkciji individualne i komunitarne dobrobiti.

Uvodničar skupa bio je direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović koji je kazao da se na ovaj način želi animirati i informirati javnost o važnosti vakufa u nastanku bosanskohercegovačkih gradova.

- O vakufima govorimo s naučnog i socijalnog aspekta. Fenomen vakufa je interesantan internacionalnim istraživačkim institucijama, a jedan od razloga je što se naziv vakuf nalazi u nazivima nekoliko bh. gradova - kazao je Zajimović.

Također, intencija skupa je definirati dimenzije djelovanja vakufa koje su primjenjive za potpunije oblikovanje socijalnog aspekta kao ujedinjujuće domene ukupnosti njegovog djelovanja.

Prorektor Univerziteta u Zenici Enes Hašić izrazio je nadu da će ovaj skup pomoći i restituciji odnosno povratku vakufske imovine Islamskoj zajednici.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić naglasio je da se lično zalagao za zaštitu vakufa te da će raditi na tome da se oplemeni i unaprijedi vakuf u budućnosti.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Halil  Mehtić podvukao je da je cilj naučnog skupa u savremenim uvjetima djelovanja unaprijedi socijalni aspekt vakufa.

- U cilju ekonomskog unaprjeđenja Islamska zajednica mora iznalaziti nova rješenja zaštite vakufa i njegovog unaprjeđenja. Osnovni zadatak vakufa je ispunjavanje općih potreba zajednice bez obzira o kojem segmentu života se radilo - stav je Mehtića.

Recenzirani radovi bit će objavljeni u Zborniku radova Naučno-stručnog skupa "Socijalni aspekt vakufa", javila je MINA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Udruženje ilmijje sutra organizira naučni skup 'Uloga i značaj imama u procesu povratka'

Novalić: Nije moguće prekrojiti historiju proslavama neustavnih praznika (VIDEO)

Novalić: Nije moguće prekrojiti historiju proslavama neustavnih praznika

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije