Stranačke aktivnosti     | 09.04.2019. 09:56 |

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

FENA Saopćenje

Prihvaćena inicijativa vijećnika Naroda i Pravde Sejada Đoze da se ogradi mezarje u Velikom parku

Inicijativa Sejada Đoze, vijećnika Naroda i Pravde u Općinskom vijeću Općine Centar, da se ogradi mezarje u Velikom parku u Sarajevu prihvaćena je jednoglasno na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Centar. 

„Veliki park je najveća zelena površina u centru Sarajeva u kojem se nalaze nadgrobni spomenici (nišani) nekadašnjeg muslimanskog Čekrekčijinog mezarja. Mezarje, odnosno nadgrobne spomenike, bi trebalo ograditi jer su godinama izloženi, pored vremenskog, i različitim fizičkim oštećenjima. Slobodan pristup mezarju imaju i životinje, posebno psi, koji po ovom mezarju i uz same nišane vrše nuždu“, navodi se u inicijativi vijećnika Sejada Đoze. 

Prihvatanjem ove inicijative Općinsko vijeće Općine Centar nastoji zaštititi historijsko naslijeđe koje svjedoči o jednoj historijskoj epohi grada Sarajeva. 

Staro muslimansko groblje Čekrekčinica nastalo je u 16. stoljeću na bašči koju je za groblje uvakufio vakif Muslihudin Čekrekčija, isti onaj koji je 1526. podigao džamiju pod Kovačima. Groblje je pripadalo nekadašnjoj hadži Idrizovoj mahali – Žabljak. Obuhvatalo je obližnja stara mezarja Kemalbeg i Šehitluci, a nalazilo se u neposrednoj blizini tadašnje Vladine zgrade. 

Godine 1886. mezarje je pretvoreno u park, najveći i najstariji u gradu, čiji je projekat hortikulturnog rješenja izradio ondašnji činovnik Zemaljske vlade Hugo Krvarić. Ovo mezarje, današnji Veliki park, značajan je spomenik visoke starosne, dokumentarne, kulturno-historijske, umjetničke, kao i pejzažno-ambijentalne i estetske vrijednosti.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Narod i Pravda - Pošteni i fer izbori u interesu svih građana i svakog dijela Bosne i Hercegovine

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Omer Hujdur: Najviše energije ka evropskom putu uložio je vrh Naroda i Pravde

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!