Svijet     | 09.04.2019. 09:36 |

Zbog priliva izbjeglica Rohingya u porastu siromaštvo u Bangladešu

FENA Internet

DHAKA, 9. aprila (FENA) - Lokalni stanovnici bangladeškog okruga Cox's Bazar suočavaju se s povećanom nesigurnošću u hrani i drugim resursima zbog priliva Rohingya izbjeglica, navodi se u izvještaju Globalne mreže protiv prehrambenih kriza.

Dolazak izbjeglica iz  Rakhine pogoršao je ionako krhku situaciju u jednoj od najsiromašnijih i najugroženijih četvrti u Bangladešu, gdje većina lokalnih domaćinstava zarađuje za život na malim poljoprivrednim površinama od oko hektar ili manje i od ribarstva.

"Najmanje 100 hektara zemljišta  koji su bili pod usjevima u Teknafu i Ukhiji  sada su  zauzela izbjeglička naselja ili su postali beskorisno pjeskovito tlo zbog erozije s planinskih padina", navodi se u izvještaju mreže, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zbog izbjegličkih naselja oštećeno je gotovo 2.000 hektara šumskih površina, čime je lokalna zajednica lišena prihoda od šumskih resursa.

Oko 750.000 kilograma drva, vegetacije i korijena svakodnevno prikuplja lokalna zajednica iz šume, što koristi kao gorivo za kuhanje hrane.

Procent siromašnih domaćinstava ili onih s graničnom potrošnjom hrane naglo je povećan sa 31 posto u 2017. godini na 80 posto u razdoblju od augusta do septembra  2018., navodi se u izvještaju.

Globalnu mrežu protiv prehrambenih kriza su 2016. pokrenuli Evropska unija, UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i UN-ov Svjetski program za hranu (WFP).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Siromaštvo u Argentini dostiglo najveći nivo u 20 godina

Sjedinjene Države: Izbori u Bangladešu nisu bili ni slobodni ni pošteni

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!