Ekonomija     | 08.04.2019. 20:03 |

'Dani poduzetništva žena' otvoreni u Sarajevu

FENA Darinka Mitrović

 

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Dani poduzetništva žena, tradicionalna manifestacija koja svake godine okupi oko 200 poduzetnica iz Bosne i Hercegovine i regiona, otvorena je danas u Sarajevu.

“Udruženje poslovnih žena u BiH” na taj način već niz godina promovira poduzetništvo i pomaže poduzetnicama da svoje proizvode dizajniraju i plasiraju na tržište.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH Aida Zubčević najavila je da će sutra imati važnu konferenciju s političarkama, te da nastoje napraviti jednu mrežu da bi zajednički radili na unapređenju tog sektora.

Manifestacija će među ostalima okupiti poslovne žene iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, kao i iz Slovačke, Mađarske, te naše žene koje žive u Austriji i imaju svoje poslovno udruženje.

- Današnja svečanost nam je izuzetno važna s obzirom na pozitivnu energiju i entuzijazam među poduzetnicima, a posebno nas raduje prisustvo federalnog premijera Fadila Novalića i ministra privrede KS Harisa Bašića što nam daje naznaku da i političari shvaćaju ovu pozitivnu priču - kazala je Zupčević.

Vlada Federacije BiB, kako je kazao premijer Novalić, izdvojila je u četiri godine 23,5 miliona KM za potporu ženskog poduzetništva i nastavljaju s tom politikom.

- Prije dvije godine smo donijeli strategiju potpore razvoju ženskog poduzetništva. Ova manifestacija je važna jer predstavlja pored obrta, najbrže rastući sektor - kazao je Novalić, te ukazao na važnost uvezivanja svih činilaca na tržištu.

Uz podršku Evropske unije, brojni sadržaji Dani poduzetništva žena bit će održani u Sarajevu i Tuzli od 8. do 12. aprila.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno je kazao da je rodna ravnopravnost u osnovi politike Evropske unije, kao i u osnovi pridruživanja EU.

- Ne radi se tu samo o ljudskim pravima, nego i pitanju stabilnosti ljudskog društva jer što su žene više osnažena i neovisne u ekonomskom smislu mogu dati veći doprinos u društvu - kazao je Sinno dodajući da se ovdje upravo radi o osnaživanju žena iz ruralnih područja, žena koje se bave kulturnim nasljeđem i omogućavanjem da one pristupe tržištu.

Razmjena iskustva, razgovori o bitnim segmentima poduzetništva te uspostava saradnje osnovni su ciljevi „Dana poduzetništva žena“.

Manifestacija uključuje promotivne aktivnosti, panele i B2B sastanke usmjerene na jačanje ženskog poduzetništva u BiH. Stoga će važan segment događaja biti i predstavljanje tzv. korpe blaga pod nazivom “BH Treasures” u kojoj su objedinjeni ovi proizvodi i koji će ubuduće biti dostupni putem web shopa BH Treasures na web stranici Udruženja.

Program ‘Dana poduzetništva žena’ ove godine bit će posvećen poboljšanju zakonske regulative u poduzetništvu, kao i sistemskih rješenja za žene poduzetnice iz ruralnih područja koje se primarno bave poljoprivredom i kućnom radinošću.

Ovogodišnju manifestaciju uveličat će i modna revija pod naslovom “Žena u ogledalu bh. tradicije” koju su priredile prva imena bh. dizajna Adnan Hajrulahović Haad, Dijana Kozadra, Melisa Hujić, Nerma Begović, Vera Bujak i tim Sana Linea iz Kostajnice.

Na ceremoniji je predstavljena i nagrada “Snaga izvrsnosti”, koju je Udruženje poslovnih žena utemeljilo u saradnji s magazinom Gracija, a nagrada je nastala iz potrebe da se promoviraju žene iz cijele BiH koje su primjeri hrabrosti, upornosti, samopouzdanja, integriteta, posvećenosti, znanja, vještina i uspjeha, te žene koje su druge potakle da naprave korak više.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo