Regija     | 08.04.2019. 16:06 |

U Sloveniji priveden velik broj migranata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. travnja (FENA) - Slovenska policija je tijekom proteklog vikenda uspješno zaustavila i privela stotinjak ilegalnih migaranta, dok se manja skupina migranata iz Bangladeša, nakon potjere cestama, uspjela probiti do Italije pa ih je talijanska policija uspjela zaustaviti tek kod Palmanove.

Kako je u svezi s potonjim slučajem u ponedjeljak objavila policijska uprava u Kopru, sumnjiv kombi bijele boje i stranih registarskih oznaka policajci su primijetili u nedjelju u naselju Gradišča na zapadu zemlje, a dva su pokušaja da ga zaustave završila neuspješno, pri čemu je kombi s ilegalcima udario u policijsko vozilo.

Migranti su uhvaćeni tek u mjesti Visco kod Palmanove, temeljem uspješne prekogranične suradnje s talijanskim organima. Oni su utvrdili da je kombijem upravljao državljanin Španjolske protiv kojega je pokrenut postupak, dok će se 16 ilegalnih migranata iz Bangladeša vratiti u Sloveniju.

Uz spomenuti slučaj, na području koparske policijske uprave od petka do ponedjeljka privedeno je 27 osoba iz trećih država, od čega 9 Pakistanaca, troje Marokanaca, te po jedan državljanin Eritreje, Libije, Kosova, Albanije i Bangladeša.

Većina će se vratiti hrvatskim organima, dok je jedna od osoba u Sloveniji zatražila azil, objavila je slovenska policija.

Na području Ilirske Bistrice, gdje je zatečena većina tih migranata, zatečen je i albanski državljanin koji je nekolicini migranata pomagao pri prijelazu granice pa je kažnjen globom, a policija se bavila i s više osumnjičenih za omogućavanje ilegalnih prijelaza iz Srbije i BiH.

Sudeći prema slovenskim policijskim izvješćima velika je aktivnost i na pokušajima ilegalnih prelazaka granice na području Novog Mesta, u južnom dijelu zemlje, gdje je od petka do ponedjeljka policija imala u postupku 40-ak stranaca koji su granicu prešli ilegalno, a među njima je najviše Pakistanaca i Alžiraca.

O privođenju ilegalnih migranata javljaju i iz krajeva prema unutrašnjosti. Tako su policajci u Kočevju zaustavili vozilo s registarskim pločicama Poljske, koje  je vozio ukrajinski državljanin, a u kojem su bila tri Pakistanca bez validnih osobnih dokumenata.

U subotu je pak policija u ranim jutarnjim satima kod naselja Nemška vas zaustavila vozilo s bugarskom registracijom, kojim je vozač pakistanskog državljanstva prevozio 4 Pakistanca koji su nezakonito prešli državnu granicu.

Vozači ilegalaca u zadnja dva slučaja su privedeni sucu istrage koji je za njih odredio pritvor.

Slovenska policija u ovoj godini bilježi znatno veći broj ilegalnih prelazaka granice migranata i njihovih vodiča u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što se većinom pripisuje boljim klimatskim uvjetima za takve ilegalne transporte s obzirom na toplije vrijeme nego lani, prenosi Hina.

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u zadnje je vrijeme u više navrata istaknuo da slovenska granična policija kontrolira situaciju i brani južnu schengensku granicu u suradnji sa susjednim državama, a ministar obrane Karl Erjavec spomenuo je prošli tjedan u jednom razgovoru za Slovensku televiziju da postoji ideja da se bliže granici s Hrvatskom čak postavi nekoliko "montažnih vojarni", odnosno mobilnih objekata u kojima bi bili vojnici, kako bi se stvorio bolji osjećaj sigurnosti za lokalno stanovništvo te pojačala kontrola južne schengenske granice.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta