Kultura     | 08.04.2019. 11:58 |

Otvorena izložba poštanskih maraka i starih razglednica sarajevskih kolekcionara

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Društvo filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo upriličilo je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu izložbu "Poštanske marke i stare razglednice iz zbirki sarajevskih kolekcionara" u sklopu obilježavanja Dana Grada Sarajeva.

Predsjednik društva Kemal Taljanović naveo je da su za ovu izložbu izabrani razni motivi kako bi pobudili interes za kolekcionarstvo, posebno mladih generacija, jer se iz tog hobija može mnogo naučiti.  

Dodao je da se u 2019. obilježava 140. godišnjica od štampanja prve bh. poštanske marke u vrijeme Austro-ugarske monarhije, kao i 70 godina od organizovanog filatelističkog pokreta u BiH. 

- Zbog svog specifičnog položaja u Austro-ugarskoj, marke koje su štampane u to vrijeme imaju natpis Bosna i Hercegovina što nije bio slučaj sa drugim zemljama koje su bile u sastavu te monarhije, izuzev Austrije i Mađarske - pojasnio je Taljanović.

Član udruženja Taib Delić, koji na izložbi učestvuje sa svojom kolekcijom "Ljekari na markama", istakao je da se sa tih markica može iščitati cijela historija medicine.

- To je interesantna tema i izazov za buduće filateliste i ljekare da na ovaj način posmatraju kompletnu historiju medicine - rekao je Delić.

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu