Svijet     | 08.04.2019. 13:06 |

Mogherini pozvala na humanitarno primirje u Libiji i povratak pregovorima

FENA Internet

LUXEMBOURG, 8. aprila (FENA) - Visoka povjerenica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini u ponedjeljak je pozvala na humanitarno primirje u Libiji i povratak političkim pregovorima nakon što su tu zemlju preplavili vojni sukobi između suparničkih grupa.

Mogherini je zatražila od libijskih čelnika da izbjegnu eskalaciju sukoba i da se vrate pregovorima. Kazala je kako očekuje da ministri vanjskih poslova EU, koji su se okupili na redovnom sastanku u Luxembourgu u ponedjeljak, podrže tu poruku.  

Mogherini, koja predsjedava današnjim sastankom, izjavila je da evropska poruka treba biti da se "u potpunosti provede humanitarno primirje,  da se izbjegne svaka vojna akcija ili eskalacija i da se strane  vrate na politički kolosijek".

Mogherini, koja je također razgovarala s mirovnim posrednikom UN-a za Libiju Ghassanom Salameom u ponedjeljak ujutru, izjavila je da su šefovi diplomatija članica EU jedinstveni u ponavljanju apela G7 vojnom zapovjedniku s istoka zemlje Khalifi Haftaru da zaustavi napredovanje prema Tripoliju, prenosi Reuters.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Intelektualci iz Srbije i regije potpisali apel potpore Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'