Bosna i Hercegovina     | 06.04.2019. 15:31 |

U Goraždu u okviru Dana vakufa u BiH otvorene dvije džamije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6.aprila (FENA) - U organizaciji Vakufske direkcije Sarajevo, muftijstva goraždanskog i Medžlisa IZ Goražde, danas su otvorena dva vjerska objekta na ulazima u Grad Goražde. U prisustvu predstavnika IZ u BIH, donatora te brojnih džematlija svečano je otvorena džamija u naselju Obarak, a upriličeno je i radno otvorenje džamije u naselju Baćci.

Obje džamije izgrađene su na inicijativu džematlija, a nakon što su potrebe nadrasle kapacitete ranijih mesdžida.

Naglašeno je da su  džamije izgrađene  zahvaljujući donatorima iz Kuvajta i Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), podršku domaćih institucija, ali i veliku pomoć džematlija.

- Veliki je ovo dan za Goražde, Islamsku zajednicu i BiH. Selamimo naše goste i prijatelje uz zahvalnost što su pomogli u realizaciji ovih projekata. Za nas je posebno važno da su naši Bošnjaci, muslimani u ova dva objekta uložili više od pola miliona KM, a uz pomoć naše braće iz Kuvajta iz UAE smo ovo priveli kraju - kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Džamiju na Obarku koja u skladu sa željama donatora nosi ime „El Dželahima“  zajedno su otvorili reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović i generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt i izaslanik ministra vakufa Muhamed Eldželahime.

Reis Kavazović ocijenio je da je otvaranje dva vjerska objekta u Goraždu, najbolji poklon narodu ovog kraja

-Neizmjerno sam sretan jer danas ovdje svjedočimo da su bosanski muslimani u svoj zagrljaj na najbolji način primili braću sa istoka iz Kuvajta iz UAE ali i svu drugu braću s kojima smo jedan ummet. Ponosni smo što pripadamo jednom ummetu i što nam dolaze naša braća ne samo po imenima, već i opredjeljenju i onome što nose u svojim srcima, a to je iman koji ih inspiriše da pomažu svoju braću u BiH. Na stotine projekata naša braća pomogla su u BIH,  ne znamo broj svih džamija, bolnica, puteva, mostova, škola, mekteba koje su izgradili. Vjerujem da ih je  na to ponukalo ono što je zapisano u časnom Kur'anu.  Neizmjerno smo zahvalni i vama bosanskim muslimanima koji su na isti način razumijeli Kur'anski ajet – poručio je reis Kavazović.

Džamije u džematima Baćci i Obarak izgrađene su na dva ulaza u grad Goražde, uz glavnu putnu komunikaciju, od strane Foče i strane Višegrada. Donatori iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata  izrazili su zadovoljstvo što su mogli dati doprinos u izgradnji   vjerskih objekata u gradu heroju.

 -Herojski grad Goražde je dokazao svoje herojstvo velikim brojem šehida zahvaljujući kojima mi svjedočimo ovome danas. Došli smo iz Kuvajta kako bi još jednom iskazali i bitnost vakufa koji postoje preko 300 godina i oni su u funkciji i danas- – kazao je generalni sekretar Generalnog sekretarijata za vakufe Države Kuvajt i izaslanik ministra vakufa Muhamed Eldželahime.

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović kazao je da svi vjernici imaju razloga da se raduju današnjem činu.

-Prvo što su naši prijatelji uložili novac u nešto što će im sutra na ahiretu, ako Bog da, donijeti nagradu i pokazali su da su prijatelji naroda BiH. I mi u Islamske zajednice i vi drage džematlije imamo razloga da se radujemo zato što ste dobili dva nova objekta u kojima ćete prakticirati svoje obaveze prema uzvišenom Gospodaru koji vas je zadužio njima- kazao je Zajimović.

Upriličeno je i radno otvaranje džamije u naselju Baćci a  svečano otvorenje je najavljeno nakon mjeseca ramazana.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'