Kultura     | 06.04.2019. 15:04 |

Otvorena tradicionalna šestoaprilska Izložba Collegium artisticum

FENA Saopćenje

SARJEVO, 6. aprila (FENA) - Uz prisustvo zvaničnika i skoro hiljadu posjetilaca, u Gradskoj galeriji Collegium artisticum sinoć je svečano otvorena najveća izložba BiH likovnih umjetnika i arhitekata, tradicionalna šestoaprilska Izložba Collegium artisticum.

O značaju njenog održavanja govorila je kustosica  Galerije Sanela Nuhanović, a u ime ULUPUBIH-a prisutne je pozdravila dr. Amila Smajović, predsjednica Udruženja, koja je istakla da je povod izložbi naša antifašistička prošlost, te da umjetnici pripadaju onima koji promovišu i prepoznaju univerzalne vrijednosti civilizacije.

U ime zvaničnika, govorio je Abdulah Skaka, gradonačenik Sarajeva, podsjetivši da je ova izložba važna u obilježavanju 6. aprila, Dana oslobođenja Sarajeva.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je istakao da Kanton podržava kontinuirane napore likovnih udruženja koja njeguju kolektivni nastup u prezentaciji.

Izložba se održava uz velike napore organizatora, s obzirom na činjenicu da je Javna ustanova Collegium artisticum već duže vrijeme u neizvjesnom statusu, navode organizatori.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade Collegium artisticum radovima koje je žiri svakog pojedinačnog udruženja ocijenio najboljim.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena godišnja selektivna izložba Collegium Artisticum, dodijeljene i Grand Prix nagrade

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'