Magazin     | 06.04.2019. 09:13 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - 

- 1652. Predstavnik Nizozemske istočnoindijske kompanije Jan van Riebeeck osnovao je u Kapuu prvo naselje bijelih doseljenika u Južnoj Africi.

- 1667. Dubrovnik pogodio katastrofalan potres u kojem je poginulo više tisuća građana. Od potresa i požara, koji je harao dvadesetak dana, grad je bio skoro potpuno uništen.

- 1869. Patentiran celuloid, prva termoplastika koja se u početku zbog jednostavnog oblikovanja masovno koristila kao zamjena za slonovaču, a tek je kroz 20 godina bila primjenjena u filmografiji. Zbog svoje visoke zapaljivosti celuloid je s vremenom izašao iz široke uporabe, a danas se još može pronaći u primjerice lopticama za stolni tenis i trzalicama za gitare.

- 1896. U Ateni otvorene prve moderne Olimpijske igre, čijim se tvorcem smatra francuski barun Pierre de Coubertin. Radi organizacije Igara utemeljen je Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a čast da mu postane prvim predsjednikom dobio je Demetrios Vikelas.

- 1915. Umro Musa Ćazim Ćatić, bh. pjesnik. Pisao je za više listova, ponajviše u Beharu. Pravo završava u Zagrebu i 1910. vraća se u Bosnu. Piše pjesme, eseje, prevodi brojne knjige za Kalajdžićevu Muslimansku biblioteku.

- 1971. Umro Igor Stravinski, ruski skladatelj ukrajinskog porijekla. Jedan je od začetnika i glavnih pobornika nove glazbe 20. stoljeća. Njegovi baleti i mnoga simfonijska djela, opere i oratoriji obilježili su glazbeno stvaralaštvo prošlog stoljeća.

- 2000. Umro Habib Bourguiba, koji se smatra osnivačem modernog Tunisa. Bio je proglašen za doživotnog predsjednika Tunisa, ali je 1987. mirnim prevratom zbačen s vlasti.

- 2004. Parlament Litvanije opozvao predsjednika Rolandasa Paksasa zbog veza s ruskim biznismenima i ruskom obavještajnom službom. On je prvi europski lider koji je smijenjen opozivom.

- 2006. U aukcijskoj kući Christie’s jedan pejzaž iz Venecije, autora Josepha M. W. Turnera, prodan je za 35,8 milijuna dolara. To je najskuplja slika ikada prodana u toj aukcijskoj kući.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom