Regija     | 05.04.2019. 15:50 |

Darmanović: NATO znači stabilnost za zapadni Balkan

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 5. travnja (FENA) - Crnogorski šef diplomacije Srđan Darmanović ocijenio je da članstvo u NATO-u znači produženi pojas stabilnosti u regiji zapadnog Balkana i smanjuje prostor za djelovanje protivnika vrijednosti euroatlantske obitelji.

 Darmanović, koji je u Washingtonu prisustvovao ministarskom sastanku NATO-a kojim je obilježena 70. godišnjica osnivanja tog saveza, istaknuo je da što se više širi zona članstva Saveza, regija postaje stabilnija.

 "Srbija će se vjerovatno u nekom trenutku morati odlučiti kuda želi ići. Za sada vidimo da aktivno radi na svom članstvu u Europskoj uniji i svakako joj u tome želimo uspjeh. Bilo bi odlično da svi krenemo tim pravcem i imamo uspjeha u tome, ali ipak, geopolitika je nešto drugo", smatra Darmanović.

 Napominje da za sada nema napretka u vezi Bosne i Hercegovine i njezinih aspiracija prema NATO-u.

 "Čini se čak da je poslije ovih izbora došlo do izvjesnog pogoršanja situacije u tom pravcu. Ipak ovo je sve jedan proces i ne mogu se sve stvari riješiti odjednom", kaže Darmanović.

 Crnogorski ministar vanjskih poslova ocijenio je veoma značajnim to što je Sjeverna Makedonija još jedna od zemalja Balkana na putu članstva u NATO, očekujući i iskorak na putu te zemlje prema Evropskoj uniji.

 "Ako računamo Hrvatsku i Sloveniju i tome dodamo Crnu Goru, Albaniju i sada Sjevernu Makeodniju veći je dio regije pod NATO kišobranom. Sve zemlje su aspiranti za Europsku uniju, neke su članice, druge su na putu, poput Crne Gore koja je predvodnik. Tako da, iako postoji geopolitička kompeticija na području Balkana, ipak postoje rezultati kojima možemo biti zadovoljni", smatra Darmanović, prenosi RTCG.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom