Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 15:26 |

Tužiteljstvo BiH donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. aprila (FENA) - Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

U skladu s ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon informacije od 3. aprila, Tužiteljstvo BiH informira javnost da je  donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Mektića, saopćeno je iz tog tužiteljstva.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužiteljstvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima - zlouporaba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

- Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni (Mektić) kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužiteljstvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, iz Tužiteljstva BiH navode da će i ovaj predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Podsjećamo, istraga protiv Mektića je otvorena u vezi s "aferom Selefije”.

Kako je ranije saopćeno, Tužiteljstvo BiH je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u Tuzli, koji su saslušani u sklopu predmeta koji je državno tužiteljstvo formiralo po službenoj dužnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Tužiteljstvo BiH obaviješteno o potvrđivanju optužnice protiv Vasvije Vidović

Prijedlog pritvora za 18 i mjera zabrane za pet osumnjičenih u predmetu 'Black tie 2'

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu