Svijet     | 05.04.2019. 13:23 |

Snage libijske vlade preuzele od Haftarovih snaga kontrolu u Tripoliju

FENA Internet

TRIPOLI, 5. aprila (FENA) - Snage libijske vlade, koja ima podršku UN-a, ponovo su preuzele kontrolu nad nekoliko strateških kontrolnih punktova u blizini Tripolija, kratko nakon što su ih zauzele snage lojalne vojnom zapovjedniku Khalifi Haftaru.

- Vladine snage preotele su Sigurnosnu kapiju 27 (zapadno od prijestonice) i zarobile su 20 članova vojnog osoblja lojalnih Haftaru - izjavio je izvor iz vladine Predsjedničke garde za Anadolu Agency pod uslovom da ostane anoniman.

Kratko nakon toga je izvor iz Haftarovih snaga, koji je tražio da ostane anoniman, potvrdio za Anadolu Agency tvrdnje vladinih snaga, ali je kazao da je čak 30 vojnika zarobljeno u blizini Tripolija.

U četvrtak je Haftar - koji je blizak suparničkoj vladi sa sjedištem u istočnom gradu Al-Bayda - zvanično objavio pokretanje operacije na vraćanju kontrole nad prijestonicom.

Kratko nakon toga, Fayez al-Sarraj, čelnik vlade sa sjedištem u Tripoliju, naredio je vladinim snagama da se pripreme i odgovore na "svaku prijetnju destabiliziranja regije".

Libija je zahvaćena haosom od krvavog ustanka uz podršku NATO-a koji je doveo do svrgavanja i ubistva predsjednika  Muammara Gaddafija nakon decenija provedenih na vlasti.

Otada su žestoke libijske političke podijele dovele do stvaranja dva odvojena sjedišta vlasti - jedan u istočnom gradu Al-Bayda, s kojim je Haftar povezan, i vladu u Tripoliju koja uživa podršku UN-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turkish Airlines vraća se u Libiju nakon gotovo desetljeća stanke

Spašeni migranti izvještavaju o 'najmanje' 60 umrlih tokom putovanja iz Libije

Ukrajina raspoređuje trupe na 'povoljnije položaje' u Avdijevki

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu