Svijet     | 05.04.2019. 13:02 |

NATO poboljšava operativni status u regiji Crnog mora

FENA Internet

WASHINGTON, 5. aprila (FENA) - Ministri vanjskih poslova članica Sjevernoatlantskog saveza na sastanku u Washingtonu usvojili su paket mjera na poboljšanju NATO-vog operativnog statusa u regiji Crnog mora i jačanju podrške partnerskim državama Gruziji i Ukrajini.

Ministri su također ponovili poziv Rusiji da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koje je zaplijenila u blizini  Azovskog mora.

Ministri su se tokom duskusije bavili ruskim kontinuiranim kršenjem Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Ponovo su pozvali Rusiju da se vrati potpunom i potvrdivom povinovanju sporazumu, i raspravljali su o narednim koracima NATO-a.

- Bit ćemo odmjereni i koordinirani u našem odgovoru, i nemamo namjere razmijeniti nuklearne projektila tipa zemlja-zrak u Evropi. NATO će, istovremeno, nastaviti da održava kredibilna i efikasna sredstva odvraćanja i odbrane - izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg.  

Ministri vanjskih poslova savezničkih zemalja raspravljali su o ruskom kršenju sporazuma INF. Razmještajem višestrukih bataljona SCC-8, Rusija je učinila svijet opasnijim mjestom. Sjedinjene Države i ostali saveznici nekoliko godina su pokušlavali da kontaktirju s Rusijom oko tog raketnog sistema, saopćio je NATO.

- Svi smo se usuglasili da Rusija nastavlja da krši sporazum. Još jednom pozivamo Rusiju da se vrati potpunom i potvrdivo povinovanu sporazumu INF. Vrijeme, međutim, ističe. Stoga se NATO priprema za svijet bez sporazuma. Raspravljali smo o tome kako krenuti naprijed i koje potencijalne mjere treba poduzeti da se Rusija vrati povinovanju sporazumu -   izjavio je Stoltenberg.

- Ipak nećemo ponavljati ono što Rusija čini. Bit ćemo odmjereni i koordinirani. I ne namjeravamo razmjestiti nikakve nuklearne projektile tipa zemlja-zrak u Evropi - kazao je generalni sekretar NATO-a u četvrtak u Washingtonu.

Istaknuo je, u obraćanju novinarima, da je rusko aktuelno kršenje sporazuma INF primjer destabilizirajućeg ponašanja te da je Rusija koristila silu kako bi nelegalno anektirala Krim od Ukrajine, i da nastavlja s vojnim gomilanjem širom regije.

Također je pozvao Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koje je zaplijenila u Azovskom moru.

Čelnik NATO-a saopćio je da  mornaričke grupe Sjevernoatlantskog saveza patroliraju Crnim morem i da obavljaju zajedničke vježbe s ukrajinskim i gruzijskim brodovima, objavljeno  je na websiteu Sjevernoatlantskog saveza.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da nedovoljna zračna odbrana omogućava ruske napade

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'