Bosna i Hercegovina     | 05.04.2019. 10:39 |

Na okruglom stolu u Goraždu mladi predstavili viziju za budućnost BiH  

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. aprila (FENA) - "Vizija mladih za budućnost BiH“, naziv je dokumenta koji su na okruglom stolu u Goraždu predstavili članovi Youth Vision Group u okviru projekta "Animiranje mladih za pomirenje - Budi inspiracija“.

Na dokumentu od decembra prošle godine rade članovi i članice Youth Vision Group – studenti i studentice univerziteta iz Sarajeva, Mostara i Banja Luke, i mladi političari iz stranaka oba bh. entiteta. Na ovaj način nastoje identifikovati zajedničke prioritete i kreirati adekvatne mjere njihovog riješavanja.

U sklopu projekta o predloženim mjerama razgovarat će sa mladim ljudima u lokalnim zajednicama širom BiH, a finaliziran dokument javnosti će predstaviti u februaru naredne godine.  

Projekt je posvećen kreiranju višeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim bitnim elementima, izgradnji međusobne saradnje između mladih koji dolaze iz različitih etničkih sredina. 

Aleksandar Batar, student Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, kaže kako je ambijent u kojem grupa mladih radi veoma poticajan, što doprinosi uspješnijem radu.

- Mi smo problem s kojima se mladi susreću u Bosni i Hercegovini podijelili u nekoliko grupa a shodno tome formirali smo timove koji analiziraju uzroke i posljedice tih problema i kreiraju ideje i rješenja za te probleme. To su grupe za obrazovanje, ekonomski prosperitet, društvenu pravdu i sigurnost. Sada intenzivno radimo na finaliziranju našeg zajedničkog dokumenta, odnosno vizije – kaže Batar.

Član tima mladih za izradu ekonomskog programa Faris Nuhanović iz Sarajeva mladi je političar koji kao posebno značajan segment tog programa ističe stvaranje uslova za intenzivniji razvoj poduzetništva i samozapošljavanja mladih.

- Radimo predano i siguran sam da će konačni dokument na pravi način odrediti i to strateške pravce djelovanja mladih za toliko potrebne promjene u cijelom našem društvu – naglašava Nuhanović.

 On svoj optimizam temelji i na činjenici da sve manje mladih govori o etničkim podjelama ili razlikama, a sve više u prvi plan stavlja zajednički problem mladih na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine, a to su nezaposlenost i želja da odu u druge zemlje.

Studentica prava u Sarajevu Fatima Pobrklić dio je tima koji je angažovan na kreiranju programa koji je vezan za reforme u obrazovnom sistemu u BiH, s naglaskom na visoko obrazovanje.

- Radimo na analizi problema u sistemu obrazovanju i kreiranju rješenja za te probleme. Definisali smo da su u obrazovanju ti problemi - neadekvatne prakse, nastavni plan, evaulacija i upisna politika. Mi kao tim smatramo da je potreban jedinstven zakon o visokom obrazovanju u cijeloj Bosni i Hercegovini. Svjesni smo da su to korijenite promjene i da nije dobar politički ambijent za njih ali mi vjerujemo u naše ciljeve i ideje i nećemo od njih odustati - poručuje Pobrklić.

U radu okruglog stola u Goraždu učestvovali su i mladi iz nekoliko udruženja i asocijacija, te političkih partija.

Projekt "Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ posvećen je kreiranju većeg nivoa razumijevanja među mladima o različitim narativima konflikta u BiH i izgradnji saradnje između mladih, koji dolaze iz različitih etničkih sredina, u borbi protiv etno-nacionalističkje retorike. Podržan je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i realizuje se u saradnji sa partnerskim organizacijama Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHR BiH), Fondacija INFOHOUSE i Nacionalni demokratski institut (NDI BiH).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!