Svijet     | 05.04.2019. 08:27 |

Francuska - Ustavni sud odbacio ključni dio zakona protiv protesta

FENA Internet

PARIZ, 5. aprila (FENA) - Napor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da strožom policijskom taktikom odgovori na protuvladine proteste naletio je na novu prepreku, jer je Ustavni sud odbacio jedan od središnjih elemenata novog zakona.

Mjere, uvedene kao odgovor na prosvjede žutih prsluka koje su potaknule nasilne nerede u posljednja četiri mjeseca, već su izazvale nelagodu u Macronovoj stranki i kritizirane među opozicijom. 

Mjere uključuju davanje ovlasti policiji da traži prosvjednike i zabranjuje im pokrivanje lica, što su kontroverzniji dijelovi zakona koje je sada odobrio i Ustavni sud.

Međutim, sud je oborio član koji bi policiji davao pravo da preventivno uputi zabranu svakome tko je prethodno identificiran kao problematičan.

Sud u izjavi navodi da je mjera preširoka i da ne određuje da bi osoba morala biti osobito nasilna i destruktivna u prethodnom prosvjedu da bi se smatrala prijetnjom javnom redu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

I sam Macron se pridružio opozicionim političarima tražeći od Ustavnog suda preispitivanje zakona, u pokušaju da umiri lijevo krilo svoje parlamentarne većine i naglašavajući osjetljivost novog zakona i nelagode u stranačkim redovima zbog naginjanja udesno o pitanjima sigurnosti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo