Stranačke aktivnosti     | 04.04.2019. 18:04 |

Saopćenje za javnost Kluba vijećnika SDA Bihać

FENA Saopćenje

U vezi vanredne sjednice Gradskog vijeća na temu: Humanitarno – sigurnosna situacija na području grada Bihaća vezana za migrantsku krizu, Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću Bihać daje slijedeće saopćenje za javnost: 

Klub vijećnika SDA je najbrojniji klub u  Gradskom vijeću Bihać, ali nije dio većine koja vlada Gradom Bihaćem i djelujemo kao konstruktivna opozicija u nepune protekle 3 godine.

Nas iz Kluba vijećnika SDA od samog početka migrantske krize aktualni Gradonačelnik Šuhret Fazlić nije tražio naše mišljenje prilikom donošenja odluka vezanih za određivanje lokacija i formiranje privremenih  migracionih centara.Nadalje, nismo konsultirani prilikom odabira i realizacije određenih infrastrukturnih projekata u samom gradu a koji su finansirani od strane IOM-a.

Danas, kada situacija u samom gradu polako izmiče kontroli, kada građani reaguju zbog narušene cjelokupne humanitarno – epidemiološko – sigurnosne situacije, vladajuća većina traži sjednicu na kojoj bi se trebali riješiti svi nastali problemi. 

Stranka demokratske akcije je ozbiljna državotvorna stranka i nikad nije bježala od problema, pa će tako i ovaj put Klub vijećnika SDA u Gradskom vijeću da ozbiljno pristupi problemu i ponudi rješenja kroz odeđene zaključke. Želimo napomenuti da ni u kojem slučaju nećemo poslužiti aktualnoj vlasti na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem za pokrivanje pogrešno donešenih odluka bez saglasnosti Gradskog vijeće Bihać.  

Klub vijećnika SDA takođe oštro osuđuje svaki govor mržnje, ksenofobije i rasizma putem medija i društvenih mreža prema migrantskoj populaciji , i smatramo Bihać otvorenim i prijateljskim gradom za svakoga.

Međutim zbog velikih jezičnih i  kulturoloških barijera između domicilnog stanovništva i migrantske populacije, mišljenja smo da se u saradnji sa svim međunarodnim faktorima uključenim u migranstsku krizu u BiH, privremeni migracioni centri u Bihaću moraju izmjestiti van naseljenih područja.

Pritom treba voditi računa o svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, pravima djeteta, te Konvenciji UN o statusu migranata i izbjeglica. 

U vezi svega gore navedenog, Klub vijećnika SDA će na Vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihać dana 04.04.2019. godine predložiti slijedeće zaključke u svrhu prevazilaženja trenutne situacije.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'