Ekonomija     | 04.04.2019. 15:48 |

U Derventi mlađe generacije vide šansu u pčelarstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Priča o firmi “Dobrilović Medoprom” u Derventi počela je kao hobi koji je prerastao u porodični biznis. Danas firma ima šest zaposlenih radnika, te brojne saradnike i pčelare koje podržava u lokalnoj zajednici.

-  Više od dvije decenije od osnivanja, danas predstavljamo regionalnog lidera u oblasti pčelarstva. Ponosni smo što sa pčelarima kooperantima njegujemo i promovišemo prirodne proizvode koji se odlikuju sa visokim kvalitetom. Uspjeli smo podići nivo rada, te se danas bavimo proizvodnjom i distribucijom meda i ostalih pčelinjih proizvoda na sopstvenim pčelinjacima sa više od 300 pčelinjih zajednica. Posjedujemo najsavremeniju opremu za procesuiranje i pakovanje meda u standardnu ambalažu, te posebna pakovanja za hotele, restorane i kafiće - izjavio je menadžer  ove firme Saša Dobrilović.

Firma je otišla korak dalje, te se bavi proizvodnjom i prodajom repromaterijala i opreme za pčelarstvo, a posjeduju liniju za izradu satnih osnova, liniju za proizvodnju hrane za pčele, kao i proizvodnju rojeva i selekcionih matica. Posebno ističu važnost saradnje i podrške USAID/Sweden FARMA II sektoru pčelarstva u Bosni i Hercegovini.

- Saradnja sa USAID/Sweden FARMA II fokusirana je na razvoj kapaciteta za proizvodnju meda u sjevernom dijelu BiH. Podizanje više od dvadeset pčelinjaka za mlade ljude, nabavka automatskih pakerica, uvođenje HACCP standarda, opremanje proizvodnog prostora samo su neke od aktivnosti koje smo implementirali zajedno sa USAID/Sweden FARMA II. Naš motiv jeste kvalitet, a vizija jeste grupisanje velikog broja pčelara i organizovanje proizvodnog lanca sa velikim količinama, sa kojima možemo biti konkurentni na EU tržištu. I konačno, šaljemo važnu poruku uključivanjem mladih ljudi u cijeli proces - dodaje Dobrilović.

Mlađe generacije koje je "Dobrilović Medoprom" uključio u pčelarsku zajednicu kroz ove aktivnosti, danas šalju ohrabrujuću poruku iz Dervente, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pčelari u FBiH od novog zakona očekuju rješenje na dobrobit pčela i pčelara

Sarajevo osmi put domaćin pčelarskim stručnjacima iz cijelog svijeta

Sedmi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Sarajevu 12. i 13. novembra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo