Magazin

Na Igmanu 400 učenika na 'Susretima planinara osnovaca Sarajeva'

Foto:Arhiva

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Na 'Susretima  planinara osnovaca Sarajeva' okupit će 20. aprila  na Igmanu 400 učenika iz deset osnovnih škola.

Bit će to četvrti po redu Susreti najmlađih planinara, učenika sarajevskih osnovnih škola koji će učestvovati u planinarskom pohodu od  Malog polja  do Hrasničkog stana, te će se takmičiti  u orijentiringu, sportskom penjanju, planinskom trčanju, potezanju konopca i trčanju u vrećama. Bit če upriličena i pokazna vježba spašavanja unesrećenog koju će izvesti članovi GSS-a iz Stanice Sarajevo.

Po prvi put u sklopu manifestacije bit će organiziran 'Planinarski višeboj za osnovce-Kup Prijatelj prirode'.

Organizator Susreta je  PSK 'Prijatelj prirode' koji ovom manifestacijom te drugim aktivnostima propagira planinarenje kao zdrav način života, aktiviteta i  prevencije pretilosti kod mladih.

Klub 'Prijatelj prirode' ima višegodišnju tradiciju edukativnog rada s mladima. Redovno organiziraju školu skijanja, školu planinarstva i  pohode za mlade planinare.

U želji da u svim osnovnim školama u Sarajevu budu formirane  planinarske sekcije, koje će sarađivati s najbližim planinarskim društvima, PSK "Prijatelj prirode" organizira i 'Susrete planinara osnovaca'.

Prvi "Susreti planinara osnovaca" organizirani su na  Malom polju na Igmanu  u aprilu 2016. godine  u namjeri da ova manifestaciju bude  tradicionalno aprilsko okupljanje i takmičenje učenika.

(FENA) B.D.