Bosna i Hercegovina     | 04.04.2019. 14:12 |

Kožljak: NATO kao vojni i politički savez predstavlja i integracijski faktor

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Sjevernoatlantski savez (NATO) ovih dana obilježava 70. godišnjicu postojanja i  djelovanja, a kao vojni i politički savez koji je kontinuirano i intenzivno prisutan na međunarodnoj sceni, između ostalog, predstavlja i snažan integracijski i razvojni faktor.  

Ocjena je to bivšeg vojnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri NATO-u u Bruxellesu Alije Kožljaka, koji se u razgovoru za Fenu osvrnuo na značaj, misiju i ulogu ovog saveza u reformskim procesima u BiH, ali i na ključne strateške, sigurnosne i razvojne aspekte Alijansinog prisustva na regionalnom i globalnom planu.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podsjeća da je NATO u našoj zemlji prisutan još od minulog rata (1992-1995.) kada je prvu vojnu operaciju realizirao upravo na ovim prostorima, a kojom je taj rat i okončan.

- Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najprije u sklopu operacije IFOR-a, a potom SFOR-a, NATO je rasporedio svoje snage, koje su bile garant implementacije tog sporazuma i uopće stabilizacije stanja u Bosni i Hercegovini - podsjeća Kožljak.

Istovremeno, navodi kako smo bili u prilici svjedočiti o veoma efikasnom angažmanu Alijanse na tom planu, te da je sigurnosna uloga NATO-a ubrzo zamijenjena značajnom ulogom u reformskim procesima u BiH, a što je rezultiralo najuspješnijom reformom u BiH - uspostavom jedinstvenog Ministarstva odbrane i ustrojem Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Između ostalog, napredak na tom planu ogleda se i u donošenju Zakona o odbrani BiH, te pristupom programu „Partnerstvo za mir“ i korištenju različitih NATO-mehanizama kojima se kontinuirano unapređuje funkcioniranje brojnih institucije u BiH, a prvenstveno sistema odbrane i OSBiH.

Na upit u vezi s daljnim prioritetima BiH u tom pogledu, Kožljak ističe kako je aktuelno pitanje intenziviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP), odnosno usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana (Annual National Plan -ANP).

U tom kontekstu, podsjeća da je Bosna i Hercegovina MAP dobila još 2010. godine na samitu u Tallinu, uz uvjet knjiženja neperspektivne vojne imovine, te da je nakon očiglednog progresa koji je posebno evidentan u oblasti odbrane i OS, uslijedio poziv za utvrđivanje ANP-a, čime bi, zapravo, bila ozvaničena aktivacija MAP-a.

- OSBiH su se, participirajući u operacijama podrške miru, pokazale relevantnim partnerom, demonstrirajući visok stepen interoperabilnosti s NATO-om te su u suštini već spremne za članstvo u tom savezu. Sada je do institucija u BiH da odgovore na spomenuti poziv - kazao je Kožljak.

Potcrtao je kako BiH ima spreman ANP te da je potrebno da nadležne institucije u vezi s tim donesu odgovarajuću odluku i dostave je Bruxellesu što bi, automatski, značilo aktivaciju MAP-a za BiH, te otvorilo mogućnost za intenziviranje saradnje s NATO-om i u drugim sferama.  

Bivši vojni predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u smatra kako bi se to 'eksterno integriranje' reflektiralo pozitivno na stanje u Bosni i Hercegovini te da bi fokus s dnevnih tema prešao na važnija pitanja vezana za opći progres, investicije, ekonomska pitanja...,rječju, bolji život bh. građana.

U osvrtu na regionalnu dimenziju NATO-ovog prisustva, Kožljak naglašava kako je očigledno da je NATO na neki način i integracijski faktor regiona, „jer sve države sudjelujući u zajedničkim aktivnostima u sklopu NATO-programa postižu progres u mnogim oblastima i intenziviraju međusobnu saradnju, a time i saradnju s NATO-om“.

- Činjenica je da je NATO već treću deceniju prisutan na Balkanu i u Bosni i Hercegovini, a BiH već drugu deceniju u NATO-u, iako ne kao punopravna članioca, nego kao partner i aspirantica za članstvo. Stoga je jasno da postoji visok stepen razumjevanja i poznavanja između aktera koji sudjeluju u tom procesu. Ovdje na mislim samo na oficijelne predstavnike zemalja, nego i na percepciju važnih sudionika, uključujući javnost, medije, nevladine organizacije ...- pojašnjava on.

Precizira kako je generalna percepcija o NATO-u kao političkoj i vojnoj alijansi zasnovana na kolektivnoj odbrani, a u širem smislu i na kooperativnoj sigurnosti i saradnji na kojoj se u konačnici i zasniva moderna koncepcija Saveza.

Uz uvjerenje da ja NATO i organizacija za upravljanje krizama, Kožljak ističe kako Alijansa ima veoma jake diplomatske instrumente i kapacitete da pokrene širok spektar različitih inicijativa, uključujući i vojne operacije.

- Ako posmatramo stanje u regionu (zapadni Balkan), vidjećemo da su sve države regiona vlastito interesovanje za NATO pokazale još odavno. Slovenija je postala članica NATO-a 2004. godine, Hrvatska 2009., Crna Gora 2017., a Sjeverna Makedonija će to postati veoma brzo. Bosna i Hercegovina je aspirantica i već je na ulaznim vratima - navodi on.

Navodi, također, kako jedino Srbija nije iskazala aspirantske ambicije, ali da i ova susjedna zemlja ima intenzivnu saradnju s NATO-om, uključujući i bilateralnu saradnju u sklopu Individualnog akcionog plana partnerstva - IPAP.

- Ta saradnja je vidljiva, kako u domenu političkih pitanja, tako i vojnih pitanja. Srbija već nekoliko godina učestvuje u poznatom IPAP-programu, a, također, i u velikom broju NATO-vježbi u kojima OS Srbije učestvuju, ili su čak domaćini nekima od njih - kazao je bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u Alija Kožljak u razgovoru za Fenu.

NATO Štab Sarajevo danas je, povodom 70. godišnjice NATO saveza, istakao kontinuiranu predanost NATO-a Bosni i Hercegovini.

- Savez već godinama podržava reforme i pomaže izgradnju sposobnosti koje će biti od koristi svim građanima Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.   

Kroz aktivnosti NATO Štaba Sarajevo, Savez će nastaviti surađivati i pružati pomoć Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH i drugim bh. institucijama u njihovim aktivnostima na zadacima u skladu s Partnerstvom za mir, fokusirajući se na svakodnevna reformska nastojanja.

- Sve te reforme za cilj imaju jačanje ključnih stubova bh. društva, da ga učine transparentnijim, efikasnijim i sposobnim odgovoriti na potrebe svojih građana - poručuju iz NATO Štaba Sarajevo.

NATO je osnovan potpisivanjem Sjevernoatlantskog sporazuma u Washingtonu 4. aprila 1949. godine, a utemeljilo ga je 12 zemalja tadašnjeg zapadnog bloka. Sedam decenija kasnije, NATO okuplja 29 država, a u sjedištu Alijanse u Bruxellesu u završnoj su fazi pripreme za prijem Sjeverne Makedonije kao 30. članice.

Cilj NATO-a je očuvanje sigurnosti i suvereniteta članica vojnim i političkim sredstvima. Ključna odredba Sjevernoatlantskog sporazuma o kolektivnoj sigurnosti, odnosno njegov Peti član koji glasi: „Stranke su suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih.”

Osnova Sjevernoatlantskog saveza Ugovor je država članica, koji je po svojoj prirodi međunarodni ugovor. Ugovor priznaje i podržava njihova pojedinačna prava, kao i njihove međunarodne obaveze u skladu s Poveljom UN-a.  

U posljednje vrijeme su članice NATO-a počele povećavati budžetska izdvajanja za odbranu. Prema zvaničnim podacima, NATO je od 2016. godine potrošio 41 milijardu dolara dodatnih sredstava. Očekuje se da do kraja ove godine to poraste na 100 milijardi dolara.

Suočen s novim globalnim izazovima, NATO je primoran da funkcionalnost i efikasnost ostvaruje stalnim ažuriranjem i prilagođavanjem. Na prošlogodišnjem samitu u Bruxellesu NATO je usvojio niz važnih odluka o modernizaciji i adaptaciji rukovodeće strukture, te na planu povećanja stepena spremnosti da brzo i efikasno odgovori na sve, eventualne, prijetnje.

Političko središte NATO-a i trajno sjedište Sjevernoatlantskog vijeća je u Bruxellesu (Belgija).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dačić: Srbija je razočarana što je spriječeno da se čuje istina o NATO "agresiji"

New York: Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja

U Crnoj Gori i Srbiji obilježena 25. obljetnica početka NATO udara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo