Ekonomija     | 04.04.2019. 12:47 |

Novalić: NR Kina sve prisutnija u BiH na svim poljima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga s kojim je razgovarao o dostignutom stepenu odnosa BiH s tom velikom zemljom i mogućnostima njihovog daljeg razvoja i unapređenja.

Kineski diplomata zahvalio je Novaliću na prijemu i podršci koju je, zajedno sa svojim saradnicima, pružio prilikom pregovora o početku provedbe velikog energetskog projekta Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Istaknuto je da je to projekt u kojem će biti korišteno ogromno kinesko znanje i iskustvo u toj oblasti i primijenjene najsavremenije evropske i američke tehnologije.

- Kina je sve prisutnija u Bosni i Hercegovini na svim poljima, a posebno u oblasti energetike, saobraćaja i turističke razmjene, čemu je značajno doprinijelo uvođenje bezviznog režima za građane – rekao je federalni premijer.

Kineski diplomata je naglasio da je njegova zemlja partner na ovogodišnjem Mostarskom sajmu, gdje se očekuje dolazak predstavnika 90 kompanija zainteresiranih za suradnju s bh. privrednicima.

Inače, saradnja je znatno ojačala nakon Inicijative 16+1 koju je NR Kina pokrenula 2012. godine s ciljem intenziviranja i širenja saradnje sa 11 zemalja Evropske unije i pet balkanskih, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ambasador NR Kine je uputio poziv federalnom premijeru da posjeti tu zemlju, na čemu je Novalić zahvalio i rekao da bi mu to bilo zadovoljstvo, istakavši da mu nedostatak vremena to do sada nije dozvolio, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom