Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 17:30 |

Ministri sutra o sastanku EBRD-a i migracijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. aprila (FENA) - Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo je Vijeću ministara inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu (Projekt izgradnje sanitarne deponije na području općina Živinice, Banovići i Kladanj) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o kojoj bi se ministri sutra, 4. aprila, na sjednici trebali i izjasniti.

Kako bi Godišnji sastanak Odbora guvernera, investicijske konferencije i biznis foruma EBRD-a trebao biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu, državni ministri sutra će razmotriti i Prijedlog odluke o ustupanju prostorija na korištenje u svrhu organizacije tog događaja.

Ova odluka uključuje i plan implementacije opremanja i postavke u prostorijama, uz pomoć i asistenciju profesionalnog organizatora Konferencije, a prijedlog je to Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Osim toga, pred ministrima je i Informacija o stepenu pripremljenosti za taj događaj, kojeg je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović danas nazvao jednim od najvećih organiziranih u BiH posljednjih godina.

Sastanku će, najavio je, prisustvovati 68 dioničara, odnosno zemalja koje čine strukturu EBRD-a, a zemlje će predstavljati ministri finansija ili ekonomija, odnosno guverneri iz tih zemalja za EBRD te više od 2.000 poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.  

Također, dnevnim redom sutrašnje sjednice Vijeća ministara predviđeno je da ministri budu upoznati sa Informacijom o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi s pismom evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna.

Među nekoliko izvještaja o radu državnih institucija u prošloj godini pred ministrima će se sutra naći i Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Fonda za povratak te Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo