Kultura     | 03.04.2019. 15:43 |

U Živinicama traje najveći festival dječije umjetnosti (VIDEO)

FENA Maja Nikolić

ŽIVINICE, 3. aprila (FENA) - U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Živinice, održava se drugi Festival dječije umjetnosti koji je okupio djecu umjetnike i pozorišna ostvarenja iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizatori se nadaju da će ovaj festival već sljedeće godine prevazići granice BiH.

Glavni cilj festivala dječije umjetnosti je stvoriti bolje i kulturnije generacije koje će se vratiti istinskim ljudskim vrijednostima.

Direktor BKC Živinice Elmir Krivalić ističe da se takav cilj najbolje može ostvariti kroz djecu. Smatra da je posljedica brojnih problema bosanskohercegovačkog društva upravo nedostatak kulture.

- Svi govore o kulturi kao nevažnoj naspram svih problema u kojima se nalazimo. Međutim, zaista mislim da svi problemi kao što su korupcija pa i ovi najobičniji problemi kada nema struje ili vode su upravo posljedica stvarnog uzroka i nedostatka svega onoga što nam nude umjetnost i kultura – rekao je Krivalić.

Brojna bosanskoherecgovačka pozorišta već su gostovala na dječijem festivalu umjetnosti, a održavaju se i brojne radionice kao što su likovne radionice te radionice gitare, klavira, klarineta, harmonike i baleta.

Festival je otvoren predstavom SARTR-a "Komšizluk“ koja je prva klaunovska predstava u BiH u režiji Belme Lizde Kurt, a nastavljen predstavom "Bajka u izgubljenom vremenu“ Lutkarskog pozorišta Mostar koje gostuje po cijeloj Evropi, a sada je prvi put gost u Tuzlanskom kantonu.

Pred publikom su još i mjuzikl na temu ekologije "Čarobno izletište“ Narodnog pozorišta Tuzla, zatim lutkarska predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.

U petak će Festival dječije umjetnosti biti zatvoren baletnom predstavom "Mali maslačak“ iz Centra za kulturu Sarajevo. U okviru festivala otvoren je i odjel dječje književnosti u Živinicama.

- To će sada biti jedan poseban kutak u Živinicama gdje će djeca moći izraziti svoju kreativnost, a bit će organizirana i druženja s piscima - kaže direktor BKC Živinice Elmir Krivalić te dodaje da se ovakvim festivalima čini najveće dobro djeci.

Smatra da ovaj festival treba postati tradicionalnim jer će ovakvi festivali proizvesti bolje i kvalitetnije ljude.

- Nažalost, kod nas ljudi još ne razumiju da kada dođu na jednu predstavu nose sa sobom jedno veliko iskustvo koje će pamtiti cijeli život. I meni lično su neke predstave bolje pomogle u životu nego bilo koji čas. Mislim da je to suština koju trebaju da razumiju roditelji i djeca te da roditelji još od malih nogu djecu uče da idu u pozorište - istaknuo je.

Bosanski kulturni centar u Živinicama je kulturni centar s najmanjim budžetom u BiH, ali svakodnevno organiziraju kulturne događaje.

Nakon što završi dječiji festival umjetnosti, u Živinicama će za nekoliko dana u organizaciji BKC-a započeti Festival srednjoškolskog teatra BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/2794/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1lMl3OZnT2cYTQEJMZ5rjJKmrIQwXts0Z?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta