Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 15:01 |

Velika završnica manifestacije 'Pričaj mi priču'

FENA Cvita Kusić

VITEZ, 3. travnja (FENA) - Dva mjeseca popularnih pričaonica, više od 70 djece do osam godina uključenih u projekt, više od 150 prijava na foto natječaj i velika završnica projekta s bogatim kulturno-zabavnim programom rezultati su manifestacije "Pričaj mi priču" u organizaciji udruge "Volim Vitez", HKD "Napredak" Vitez i JU Gradska knjižnica Vitez.

Projektom kojemu je potporu dalo Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Srednjobosanske županije cilj je bio promovirati važnost čitanja naglas djeci od najranije dobi.

Također, cilj je bio promicati ranu pismenost i kulturu čitanja u obiteljima kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u obiteljima s malom djecom, priopćila je udruga "Volim Vitez".

Jednosatno čitanje najpoznatijih bajki i najljepših priča za djecu privuklo je više od sedamdesetoro djece, uzrasti od pet do osam godina. Čitaonice su, svakog utorka tijekom dva mjeseca, vodile obrazovane mlade osobe na volonterskom principu.

Zahvaljujući bajkama moguće je zakoračiti u čarobni svijet mašte, a za njihovo postojanje zaslužni su pisci poput danskog pisca Hansa Christiana Andersena koji je ove godine bio tema manifestacije.

Njegova djela prevedena su na više od 80 jezika i nakon 200 godina predstavljaju nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baleta, filmova, skulptura i slika, stoga su čitatelji nastupali u ulozi autora i njegovih najpoznatijih likova kako bi približili piščev život i rad te dogodovštine, iskustva i osjećaje likova.

Andersenove priče i bajke bile su u početku živa i dopadljiva prepričavanja onoga što je čuo u djetinjstvu pa polazeći od te činjenice, istaknuto je kako se čitanjem proširuje dječji vokabular i njihovo opće znanje što je jedna od osnovnih odrednica obrazovnog i životnog uspjeha u budućnosti. Također, ovim događajem obilježeno je 215 godina od Andersenova rođenja.

Organizatori su priredili slikovnice i knjige za čitanje, bojanke, bojice, slatkiše, plakate, brošure i majice za volontere koji provode aktivnosti te pohvalnice za sve sudionike koje su dodijeljene na velikoj završnici projekta.

Tijekom završnice izvedena je i monodrama "Princeza na zrnu graška".

Tijekom trajanja manifestacije organiziran je i nagradni foto-natječaj na temu čitanja s djecom, a za najkreativniji rad dodijeljene su nagrade.

Prvo mjesto pripalo je Radi Iličić, drugo Niki Jukić, a treće Ani Dragozet.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Lasić o brzoj cesti: Struka blizu rješenja za Vitez, dionica Lot 5 gotova do kraja godine

Marina Đorđević: Bajke moralna pouka za sve uzraste, vraćaju nas ljudskim i životnim vrijednostima

Predstava 'Ženski razgovori ± 1' zaključuje kazališne dane u Vitezu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta