Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 14:02 |

Počeo 'Tjedan Andersena' u Narodnoj knjižnici HNŽ-a

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. travnja (FENA) - U povodu Međunarodnog dana dječje knjige, koji se u cijelom svijetu obilježava 2. travnja na rođendan slavnog danskog pisca bajki Hansa Christiana Andersena, Narodna knjižnica HNŽ-a Mostar organizirala je manifestaciju "Tjedan Andersena".

Tjedan posvećen Andersenu je mozaik različitih aktivnosti za sve dobne skupine djece, ali i za odrasle: knjižničare, roditelje, pedagoge, odgajatelje i ostale, a cilj manifestacije je približiti i popularizirati knjigu i književnost te istaknuti važnost čitanja i pripovijedanja, priopćeno je iz Narodne knjižnice.

Organizatori ističu da su zadovoljni odzivom korisnika te da su zabilježili više od 200 prijavljenih sudionika "Tjedna Andersena".

"Uplovili smo u čarobni svijet bajki. Vodimo ih u bajkovitu šetnju čudesnim svijetom Andersenovih priča kroz cijeli tjedan. S djecom i mladim ćemo čitati, pričati, crtati i kreativno se izražavati kroz različite aktivnosti. Za djecu predškolskog uzrasta pripremili smo interaktivne pričaonice, za osnovnoškolce različita edukativna druženja, kvizove o pročitanim djelima, likovne i strip radionice, Book Club će na engleskom jeziku prirediti radionice na temu Andersena, a za nešto starije organizirano je predavanje na temu 'Zašto bajka djetetu?'", priopćili su iz Narodne knjižnice.

Iako su prošle 144 godine od Andersenove smrti njegove bajke, kako su naveli, i dalje žive i nezaobilazno su štivo u školama širom svijeta.

"Bajka se u maštovitom obliku bavi temeljnim ljudskim problemima i ona kroz razmaštane teme, motive i likove djetetu može najsnažnije predstaviti brojne životne istine. Osim što osvajaju uzbudljivom pričom one pružaju i obilje životnih pouka. Bajke poučavaju o veličini požrtvovnosti, o važnosti i snazi ljubavi, a valja istaknuti i njezino antidepresivno djelovanje. Njezini su protagonisti neuništivi i nikad se ne predaju. Dijete rado prigrljuje bajku. Ona ga privlači zbog pustolovnosti, neobičnih metamorfoza i osobitih likova koji dolaze iz svijeta čudesnosti", izjavila je doc. dr. sc. Marija Vasilj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mala ljetna pričaonica u Narodnoj knjižnici HNŽ

Promocija romana Spomenke Štimec „Hodler u Mostaru“

U Narodnoj knjižnici HNŽ-a otvoren 'Tjedan Andersena'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom