Svijet     | 03.04.2019. 15:54 |

Međunarodna zajednica pomno prati dešavanja u Alžiru

FENA Internet

ALŽIR, 3.aprila (FENA) - Alžirski međunarodni partneri pomno promatraju šta će se desiti u toj zemlji nakon ostavke dugogodišnjeg čelnika  Abdelaziza Bouteflike.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u srijedu protiv stranog miješanja u alžirsku politiku. 

- Nadamo se da unutrašnji procesi u toj zemlji ni na koji način neće uticati na prijateljsku prirodu naših odnosa - kazao je Peskov.

Alžirski ministar vanjskih poslova nedavno je posjetio Moskvu, a dvije zemlje ekonomski su i geopolitički saveznici još iz sovjetske  ere.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izrazio je nadu da će Alžirci 'nastaviti s tom demokratskom tranzicijom u duhu mira i odgovornosti'  koji je pratio proteste koji su doveli do Bouteflikinog odlaska s vlasti.

Francuska, nekadašnji kolonijalni vladar i ključni trgovinski partner Alžira, našla se pod vatrom kritika jer je ranije izražavala podršku Boutefliki.

Američki State Department saopćio je da je na Alžircima da odluče o narednim koracima. Američka vlada u proteklim je sedmicama izražavala podršku alžirskim miroljubivim protestima.

Otkako vodi borbu protiv islamističke pobune u 1990-im, Alžir blisko sarađuje sa SAD-om i  Evropom u borbi protiv terorizma, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Alžirski nogometni reprezentativac osuđen zbog poticanja vjerske mržnje u objavi na Instagramu

Xi: Kina će produbiti saradnju s Alžirom

Alžir najavljuje milijardu dolara za razvoj Afrike

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta