Bosna i Hercegovina     | 03.04.2019. 12:28 |

Studenti zeničkog univerziteta na edukaciji o prevenciji korupcije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. aprila (FENA) - Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije, u saradnji s Univerzitetom u Zenici (UNZE) te uz podršku Misije OSCE u BiH, organizirao je za studente Pravnog i Filozofskog fakulteta tog univerziteta panel diskusiju na temu "Prevencija korupcije u visokom obrazovanju".

-Cilj je edukacija, upoznavanje studenata s uzrocima i društvenim posljedicama korupcije, sa osnovnim pojmovima i vrstama korupcije, kao i da steknu vještine da se eventualno odupru koruptivnim aktivnostima - kazao je član Tima Vlade ZDK za borbu protiv korupcije Esad Delibašić.

On je dodao kako je preventiva važnija i efikasnija od bilo kakvih sankcija.

-Studenti UNZE-a, to je locirano i to je tačno, nisu dovoljno upoznati o samom pojmu korupcije - šta u stvari predstavlja koruptivne radnje, šta povređuje ili krši već postojeći Etički kodeks UNZE-a…Jako je dobro da se studenti educiraju u tom smislu, da sami lociraju takve radnje te razumiju u kojem smislu treba da bude njihovo djelovanje kako bi se to preveniralo, ako je u početnoj fazi, ili zaustavilo ako je u poodmakloj fazi - kaže predsjednik Unije studenata UNZE-a Denis Vejzović.

Prošlogodišnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji s Vladinim timom za borbu protiv korupcije ZDK, UNZE je uspostavio visok nivo saradnje, a svoje su aktivnosti usmjerili na pitanja upisa i ocjenjivanje studenata, zatim izbor nastavnika u viša zvanja te angažiranje administrativnog osoblja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo