Kultura     | 02.04.2019. 21:36 |

Izložba Franjevačkog muzeja Tomislavgrad otvorena u Vukovaru

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 2. travnja (FENA) -  Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad kao gostujuća izložba u utorak je svečano otvorena u Muzeju vučedolske kulture kod Vukovara.

O izložbi, koja je nastajala kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, nazočnima su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, urednik katoličkog mjesečnika iz Tomislavgrada “Naša ognjišta” fra Gabrijel Mioč te kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber.

- Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi - kazao je kustos Dilber.

Među najzanimljivijim predmetima koje posjetitelji Muzeja vučedolske kulture mogu vidjeti su, kaže kustos, tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

- Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH - istakao je Dilber.

Arheologinja i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirele Kutinec izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe, navodeći kako se nada da će uspješna suradnja s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad biti nastavljena i u budućnosti.

- Nadamo se da će se ova suradnja i dalje nastaviti i da ćemo i mi s našom Arheološkom izložbom gostovati u Tomislavgradu te upoznati vašu javnost s vučedolskom kulturom - istakla je ravnateljica.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana