Stranačke aktivnosti     | 02.04.2019. 18:24 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres poziva sve političke i druge aktere da podrže prava i slobode novinara u našoj zemlji. Bilo kakav oblik nasilja i zastrašivanja, usmjeren na cenzuru slobodnog mišljenja i medijskog izvještavanja je neprihvatljiv.

Podsjećamo da član 19. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koju je ratifikovala Bosna i Hercegovina, nalaže sljedeće: “Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na međudržavne granice.”

Kako bismo dostigli ideal slobodnog društva u kojem će se svaki pojedinac na profesionalan način baviti svojim poslom, moramo osigurati povoljne uslove za rad slobodno mislećih ljudi. To se odnosi na rad svih profesionalaca, uključujući i novinare.

Platforma za progres smatra nedopustivim bilo kakav javni ili drugi oblik pritiska na novinare u Bosni i Hercegovini.

One aktere koji smatraju da novinari ugrožavaju njihova prava pozivamo da svoje pritužbe upute Vijeću za štampu Bosne i Hercegovine ili Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Javni diskurs u Bosni i Hercegovini mora da bude pristojan i profesionalan. 
Pokušaji opravdavanja neodbranjivog, odnosno neprimjerenog, vulgarnog ili nasilnog ponašanja bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi ne doprinose vladavini prava niti izgradnji slobodnog društva u Bosni i Hercegovini.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu