Bosna i Hercegovina     | 02.04.2019. 15:14 |

Udruženja žrtava insistiraju na zaštiti istine o dešavanjima u BiH (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 2. aprila (FENA) - Predstavnici dvanaest bosanskohercegovačkih udruženja žrtava agresije i genocida pozvali su danas nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da se maksimalno angažiraju na otlanjanju naslijeđa politike, ideologije i prakse presuđenog ratnog zločinca i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i njegovih sljedbenika.

Najavili su pokretanje inicijative radi zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti, te glorificiranja njihovih izvršitelja, a u kontekstu ključnih elemenata pravomoćne presude, doživotne zatvorske kazne izrečene Karadžiću.

Sadržaj i ciljeve te inicijative danas su na konferenciji za medije predstavili čelnici udruženja i organizacija žrtava i to: Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, Pokreta Majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica, Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković, Udruženja Žena žrtva rata Bakira Hasečić, Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš Sehija Avdibegović, Udruženja zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik Ahmed Grahić, Organizacije porodica šehida, poginulih boraca, nestalih osoba Vrbanja - Kotor-Varoš Munevera Avdić, Udruženja porodica nestalih općine Vogošća Ema Čekić, Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović, Udruženja žena Podrinja Šuhra Sinanović i Udruženja logoraša Prijedor 92 Mirsad Duratović.

Istaknuli su odlučnost da se maksimalno angažiraju na planu otklanjanja posljedica genocida, zločina protiv čovječnosti 'etničkog ćišćenja' i udruženog zločinačkog poduhvata, a na temelju sudski verificiranih činjenica, kojima je potvrđena odgovornost za dešavanja u razdoblju 1992.-1995. u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu su zatražili od političkih predstavnika, prije svih bošnjačkih, ali i svih ostalih koji drže do pravde i istine i koji budućnost vide u Bosni i Hercegovini, te koji su zainteresirani za stabilnost i mir u bh. i regionalnim okvirima, da se probude i maksimalno angažiraju na izgradnji funkcionalne i prosperitetne države, sposobne da osigura dobrobit za sve njene građane.

O temeljnim odrednicama spomenute inicijative bit će, kako je rečeno, upoznate sve države članice UN-a, budući da je presudu Karadžiću donio Sud koji je formiralo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Između ostalog, sudionici konferencije poručili su da će i nadalje istrajavati na pravdi i istini i tražiti implementaciju pravomoćne presude izrečene bivšem predsjedniku Republike Srpske, odnosno insistirati na gašenju, poništavanju i ukidanju svega onoga što je rezultat i posljedica najtežih zločina počinjenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Neki od zaključaka koji se odnose na spomenutu inicijativu tiču se modaliteta za osiguranje drugačijeg statusa Srebrenice na čijem je području počinjen genocid i na nužnost urgentnog usvajanja zakona o zabrani negiranja genocida te udaljavanja s javnih funkcija svih onih koji to čine.

Jedna od poruka sudionika konferencije odnosi se i na osiguranje odgovarajućeg statusa i satisfakcije za žrtve zločina, kao i osiguranja prava povratnika, građana Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu i jednako na cijeloj njenoj teritoriji, uključujući osiguranje temeljnih ljudskih prava - prava na život, rad, obrazovanje, jezik...

 

Pogledajte http://fena.ba/video/2787

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1SkXnIg-_sBdG6D9KMZCng-Zg7eL8fWDB?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Udruženja žrtava - Pismo za domaće i međunarodne institucije u vezi Karadžića

Salkić: Vlada da promijeni ime studentskog doma na Palama nazvanog po Karadžiću

Borovac: Presuda genocidnoj ideologiji i velikosrpskom projektu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana