Svijet     | 02.04.2019. 15:25 |

Timošenko optužila Porošenka za namještanje izbora

FENA Internet

KIJEV, 2. aprila  (FENA) - Kandidatkinja koja je završila na trećem mjestu u ukrajinskim predsjedničkim izborima priznala je poraz u utorak, ali je optužila aktuelnog predsjednika koji je završio na drugom mjestu da je namjestio izbore.

Ankete javnosti ukazivale su da je Julija Timošenko, bivša premijerka koja je dvije decenije jedna od ključnih ličnosti ukrajinske politike, vodila u izbornoj utrci do samo nekoliko mjeseci uoči nedjeljnih izbora.

Nakon prebrojavanja skoro 99 posto glasačkih listića, komičar Volodimir Zelenskij osvojio je prvo mjesto s 30 posto glasova. Predsjednik Petro Porošenko drugi je s nešto manje od 16 posto glasova, dok je Timošenko osvojila 13 posto glasova.

To znači da će novi ukrajinski predsjednik biti izabran u drugom krugu između Zelenskija i Porošenka 21. aprila.

Priznajući poraz, Timošenko je iznijela navode da je Porošenko manipulirao glasanjem.

- On ne bi trebao biti u drugom krugu. Došao je tu varanjem - kazala je.

Timošenko nije konkretizirala kakva se vrsta izborne manipulacije desila, iako je optuživala Porošenka u danima uoči glasanja da je kupovao glasove.

Predsjednik je odgovorio prošle sedmice obećavajući demokratske izbore, i rekavši da Ukrajina ima puno povjerenje u stav posmatrača prema izbornim procesu.

Timošenko je izjavila da neće zakonski osporiti izborne rezultate jer smatra da Porošenko kontrolira sudove. Kazala je da će se ona i njena stranka sada usmjeriti na parlamentarne izbore na jesen, koji bi joj mogli omogućiti položaj u novoj vladi.

- Prilika koju smo izgubili u prvom krug predsjedničkih izbora samo je jedna šansa. Još imamo priliku da donesemo dramatične promjene, provedemo novi kurs, a ona će biti na parlamentarnim izborima - kazala je Timošenko, prenosi Associated Press. 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Černihiv pognuli i ramjeni mještani

Ukrajina identifikovala 37.000 ljudi kao nestale te upozorila da bi ta brojka mogla biti 'puno veća'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana